[ X ]
[ X ]
[ X ]
Medic belgian cu origini basarabene, decorat cu „Ordinul de Onoare” (FOTO)
20 Ianuarie
foto: odainic.arta.md

Neurochirurgul cu origini basarabene, cetăţeanul belgian Jacques Brotchi a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Prin decret al șeful statului, distincția a fost conferită „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătății în Republica Moldova și pentru contribuția substanțială la formarea și perfecționarea profesională a specialiștilor în domeniul neurochirurgiei și la implementarea în practica medicală din republică a realizărilor științei”.

Curentul.md precizează că Jacques Brotchi s-a născut în oraşul belgian Liege. Părinţii săi, Isac şi Haia, sunt originari din Basarabia, şi s-au întâlnit în 1930 la Universitatea din Liege, unde ambii studiau stomatologia. Aceştia s-au căsătorit în 1936. Fiind o familie de evrei, aceştia nu au fost deportaţi în lagărele de concentrare doar din cauza că o familie belgiană le-a oferit refugiu. După război, Jacques a crescut în oraşul Esneux, unde părinţii săi lucrau în calitate de stomatologi.

În prezent, Jacques Brotchi este șef de catedră la Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia) şi președinte de onoare al Societății de Neurochirurgie din Moldova. Anterior, Brotchi a fost președinte al Federației Internaționale a Societăților de Neurochirurgie.

Adrian Platon

IMGM9598IMGM9620

sursa foto: presedinte.md

Inapoi la arhiva noutaților