[ X ]
Moldovenii vor putea lucra în UE după abolirea regimului de vize. DETALII!
11 Martie

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în ţările Uniunii Europene, plus Elveţia, Norvegia şi Islanda, doar în baza paşaportului biometric, excepţie făcînd doar Marea Britanie şi Irlanda. Despre acest lucru a scris pe o reţea de socializare viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iulian Groza, transmite CURENTUL.

„Totodată puteţi călători şi cu paşaport simplu cu condiţia că aveţi viza de intrare. Vizele în paşapoartele simple vor putea fi solicitate în continuare la consulatele statelor Schengen”, a scris Groza.

Potrivit viceministrului, cetăţenii urmează să respecte perioada de scurtă şedere şi anume 90 zile timp de 6 luni. În cazul depăşirii acestei perioade vor fi aplicate sancţiuni şi anume amenzi pînă la 3.000 euro sau interdicţii de a intra pe teritoriul Schengen de pînă la 5 ani.

Chiar dacă călătoria fără viza nu va oferi dreptul la muncă, acest lucru ar putea fi posibil doar cu anumite condiţii. „În caz că pe perioada şederii aţi reuşit să negociaţi/semnaţi un contract de muncă sau de studiu, în baza acestora puteţi solicita de la autorităţile statului în care vă aflaţi oferirea permisului/vizei de lungă şedere cu drept de muncă sau studiu”, a adăugat Iulian Groza.

De asemenea, acesta spune că de regimul fără de vize se vor bucura toţi cetăţenii R. Moldova, inclusiv cei care locuiesc în regiunea transnistreană.

„Regimul fără de vize este destinat cetăţenilor care doresc sa călătorească în UE în perioada de şedere menţionată cu obligaţia de returnare în termen, pentru a putea reveni. Aşadar, atunci cînd călătoriţi in UE trebuie să aveţi un scop clar al vizitei. Trebuie să fiţi pregătiţi ca la solicitarea poliţistului de frontieră să comunicaţi scopul deplasării, unde vă deplasaţi, perioada aproximativă de şedere. Să fie clar pentru toţi, circulaţia fără vize în spaţiul Schengen nu implică condiţii noi pentru cetăţenii RM în comparaţie cu cele aplicabile la moment”, a conchis viceministrul Iulian Groza.

CURENTUL precizează că mai mulţi oficiali europeni au declarat că regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni ar putea fi abolit pînă la începutul lunii iunie 2014

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților