[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova și Belarus au semnat un Tratat privind transferul persoanelor condamnate
25 Septembrie

Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Oleg Efrim, și ministrul Afacerilor Interne al Republicii Belarus, Igori Şunevici, au semnat ieri Tratatul interstatal privind transferul persoanelor condamnate la privaţiune de libertate pentru continuarea executării pedepsei, transmite CURENTUL.

Potrivit Ministerului Justiţiei, semnarea Tratatul este oportună în contextul în care Republica Belarus nu este parte la Convenţia privind transferarea persoanelor condamnate, adoptată la Strasburg în anul 1983 şi ratificată de Republica Moldova în 2004. Documentul va asigura respectarea dreptului persoanelor condamnate de a fi transferate în statul ai cărui cetăţeni sunt.

Responsabilitatea pentru implementarea prevederilor Tratatului este atribuită Ministerului Justiției, transferul nemijlocit al persoanei condamnate va fi efectuat de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare. Potrivit documentului, transferul va fi efectuat la punctele de trecere internaționale a frontierei cu dosarul personal al condamnatului, sentințele de condamnare și conform documentelor valabile care acordă dreptul de trecere a frontierei de stat a Părților Contractante.

Timpul, locul și modul de transferare a persoanei condamnate vor fi stabilite prin înțelegerea reciprocă a autorităților responsabile de executare a pedepsei ale Părților Contractante, nu mai târziu de 30 de zile din ziua adoptării deciziei privind transferul condamnatului. În cazul apariției unor factori independenți de Părțile Contractante, termenul va putea fi prelungit cu încă 30 de zile sau pe o perioadă nedeterminată.

În prezent, persoanele condamnate sunt transferate în baza tratatului internaţional la care Republica Moldova şi Republica Belarus sunt părți sau în baza principiului reciprocităţii.

Semnarea Tratatului privind transferul persoanelor condamnate a avut loc în cadrul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, în perioada 24-25 septembrie.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților