[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Justiției promovează o metodă alternativă de soluționare a litigiilor
1 Iulie

Ministerul Justiţiei a elaborat un nou proiect de lege cu privire la mediere. Documentul, elaboratîn baza unui Raport de Monitorizare a Implementării Legii cu privire la mediere, scoate în evidență mai multe lacune legislative, transmite CURENTUL.

Acestea se referă la reglementarea procesului de mediere, statutul mediatorului și modul de organizare a activităţii acestuia, atribuțiile Ministerului Justiției în acest domeniu, dar și statutul şi atribuţiile Consiliului de Mediere, consolidarea principiilor de funcţionare a medierii în cauzele civile, penale, de familie, mecanismul de susținere a medierii de către stat etc.

Una dintre cele mai importante reglementări ale proiectului este delimitarea competențelor Ministerului Justiției și a Consiliului de Mediere în domeniul medierii, precum și fortificarea capacităților funcționale ale Consiliului. Astfel, se propune ca Ministerul Justiției să elaboreze, să coordoneze și să monitorizeze implementarea documentelor de politici în domeniul medierii, iar Consiliul Medierii să propună elaborarea politicilor și perfecționarea cadrului normativ în domeniu.

Mai mult, proiectul prevede un mecanism de susținere și promovare a instituției medierii. Și anume, se pune accent pe motivarea părților de a alege medierea prin stabilirea unor facilități, cum ar fi scutirea acestora de achitarea taxei de stat, eșalonarea achitării sau restituirea totală sau parțială a acesteia.

De asemenea, se propune ca părțile care au participat la procesul de mediere, dar acesta a încetat fără încheierea tranzacției, să beneficieze de o scutire de 25 % din taxa de stat atunci când depun cerere de chemare în judecată. De asemenea, documentul promovează medierea garantată de stat.

Printre noile reglementări este și excluderea la maximum a incompatibilităților privind exercitarea acestei profesii liberale. Acest lucru ar permite ca activitatea de mediator să poată fi desfășurată și de avocați, notari sau arbitri, dar și psihologi, medici, profesori etc.

Proiectul de lege cu privire la mediere a fost elaborat de către Ministerul Justiţiei, în colaborare cu experţii PNUD în cadrul programului „Suport tranzitoriu pentru consolidarea administraţiei publice în Moldova”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților