[ X ]
Milionari, dar vor locuinţe de la stat
11 Martie

Deşi au averi de milioane şi case luxoase, deputaţii vor apartamente în centrul capitalei la preţuri de două ori mai mici decât cel de pe piaţă. Aproape jumătate din cei 101 legislatori au trimis un demers preşedintelui Parlamentului, prin care cer alocarea unui teren cu o suprafaţă de jumătate de hectar, unde să fie construit un bloc de locuinţe pentru legislatori. Asta chiar dacă doar 16 dintre parlamentari nu au indicat în declaraţiile de avere nicio locuinţă, transmite jurnaltv.md.

Potrivit Serviciului de Presă al Parlamentului, 47 de deputaţi au înaintat spicherului un demers prin care spun că au nevoie de condiţii de trai mai bune şi insistă pe construcţia unui bloc, în care să-şi poată achiziţiona apartamente la preţuri preferenţiale. Este vorba despre 16 deputaţi din PLDM, 14 din PCRM, 7 din PLR, 6 din PD şi 4 neafiliaţi.

Aleşii poporului i-au cerut preşedintelui Parlamentului să identifice un teren, iar acesta, la rândul său, s-a adresat Guvernului. Solicitarea nu a fost deocamdată satisfăcută, spune Serviciul de presă al Parlamentului. Am solicitat o confirmare în acest sens din partea Executivului, dar nu am primit răspuns.

Potrivit sursei citate, preţul unui metru pătrat de locuinţă va fi de 300 de euro şi nu 700 cât costă pe piaţă un metru pătrat în centrul capitalei. Aceleaşi surse ne-au spus că blocul ar urma să fie ridicat de o firmă care aparţine liberal-democratului Nae Simion Pleşca. Acesta, însă, neagă că ar fi implicat în afacere şi, în general, că ar avea vreo firmă de contrucţie.

Într-un document plasat pe siteul Primăriei Chişinău este indicat, însă, că firma lui Pleşca a construit în 2011 trei blocuri sociale pe un teren amplasat pe strada Valea Tradafirilor.

Cel mai bogat în imobile este liberal-democratul Nae Simion Pleşca. În Chişinău el deţine patru apartamente, cu o suprafaţă totală de peste 200 de metri pătraţi şi o casă de 304 metri. Mai are o casă de 716 metri pătraţi în Ialoveni şi o garsonieră la Bucureşti.

Şi colegul său de partid Iurie Apostolachi are patru apartamente. Printre liberal-democraţii cu cele mai multe imobile este şi Kiril Lucinschi, care are 2 apartamente şi o casă în capitală, dar şi o vilă în oraşul Odesa. Deputaţii PLDM, Simion Furdui, Ghenadie Ciobanu şi Petru Vlah se laudă cu locuinţe de câte 400 de metri pătraţi. Preşedintele fracţiunii liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, are două apartamente şi o casă în capitală.

Nici parlamentarii din PD nu sunt mai săraci. Mihail Solcan, de exemplu, scrie în declaraţia lui de venit că deţine trei apartamente cu o suprafaţă totală de peste 130 de metri pătraţi şi o casă de 546 de metri pătraţi. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov are o casă în Chişinău şi un apartament la Moscova.

Dintre reformatori, cel mai bogat în imobile este Oleg Bodrug, care are o casă de 478 de metri pătraţi în Chişinău şi două apartamente a câte 44 metri la Bucureşti.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin are un apartament de peste 200 de metri pătraţi în Chişinău şi două case în raionul Dubăsari. Deputatul PCRM Artur Reşetnikov are un apartament de peste 100 de metri pătraţi şi o casă de aproape 200 de metri, ambele în capitală.

Inapoi la arhiva noutaților