[ X ]
Liderii Uniunii Europene: Semnarea Acordului de Asociere nu este ultimul punct al colaborării noastre
27 Iunie
foto: euinside.eu

În scurt timp, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, la Bruxelles. Înainte de aceasta, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au ţinut cîte un discurs, transmite CURENTUL.

Ambii oficiali europeni au declarat la unison că semnarea Acordului de Asociere RM-UE nu este ultima treaptă în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi ţara noastră.

Preşedintele Consiliului European este convins că ziua de 27 iunie 2014 este una importantă şi pentru generaţiile viitoare. „Este un punct de start al unor relaţii ambiţioase. Semnarea Acordului nu este ultima treaptă a cooperării noastre. UE va fi de partea voastră, cu suport tehnic şi financiar.Generaţiile viitoare din Ucraina, Georgia şi Moldova vor ţine minte această zi”, a declarat Herman Van Rompuy.

La rîndul său, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a specificat că Acordul de Asociere este unul pozitiv şi nu este împotriva nimănui. „Nu este ultimul punct al colaborării noastre”, a punctat Barroso.

CURENTUL.md precizează că Moldova şi Uniunea Europeană au demarat oficial negocierile pe marginea Acordului de Asociere în luna ianuarie 2010. În aceşti ani au avut loc mai multe runde de negocieri, acestea fiind încheiate la finele anului trecut. Procedurile tehnice care se aplică însă în astfel de situaţii au mai necesitat cîteva luni.

După semnarea Acordului de Asociere, acesta urmează să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova, dar şi de către parlamentele tuturor statelor membre ale UE. Parlamentul Republicii Moldova va ratifica Acordul săptămîna viitoare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților