[ X ]
[ X ]
[ X ]
Legea cu privire la Avocatul Poporului – contestată la Curtea Constituțională
24 Iunie

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, a depus o sesizare la Curtea Constiotuţională prin care contestă constituţionalitatea interdicţiei impuse avocatului poporului de a primi spre examinare cererile depuse de  persoane declarate incapabile printr-o hotărîre judecătorească, stipulată în articolul 21 alin. (5) lit. e) al  Legii cu privire la Avocatul Poporului nr. 52 din 03aprilie 2014, transmite Curentul.                

În opinia ombudsmanului, interdicția  impusă avocatului poporului  de a primi spre examinare cererile depuse de  persoane declarate incapabile încalcă principiul egalității tuturor cetățenilor în fața legii și a autorităților publice și  lipsește un segment important de persoane de  măsuri de protecție adecvate. P

Potrivit ombudsmanului, norma vizată vine în contradicție cu prevederile art. 52  alin. (1) combinat cu art. 16 și art. 54 din Constituție, art. 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 26 din Pactul  internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 12 din Convenția ONU  privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Anatolie Munteanu susţine că, în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova, în special prin ratificarea Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, această restrîngere nu are o justificare obiectivă și rezonabilă și face zadarnice eforturile statului în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale a acestora, garantării posibilității participării lor în toate domeniile vieții fără discriminare, la un nivel identic cu ceilalți membri ai societății, avînd ca bază respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a solicitat de asemenea suspendarea acțiunii normei sesizate pînă la soluționarea în fond a cauzei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților