[ X ]
Iurie Leancă a făcut o declaraţie neaşteptată. Ar putea fi modificată componenţa Guvernului?
7 Februarie

Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru, Iurie Leancă, îşi evaluează şansele de a fi votat în această funcţie în proporţie de 50 la 50. Despre aceasta, liberal-democratul a vorbit în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, transmite CURENTUL.

„Sînt realist. Sper că găsim 51 de membri ai Parlamentului cu raţiune şi cu gîndire la interesul ţării”, a declarat Iurie Leancă.

Totodată, acesta s-a arătat sceptic faţă de funcţionalitatea unui guvern minoritar. „Nu cred într-un guvern minoritar funcţional care ar face faţă multiplelor provocări regionale şi naţionale. Nu cred în capacitatea unui guvern minoritar să transforme în viaţă reformele complicate, pe alocuri poate şi dureroare, dar absolut necesare. Pe acest motiv, regret că nu am reuşit din 30 noiembrie pînă astăzi să creăm o majoritate confortabilă, stabilă din cele trei partide care au acelaşi obiectiv – de integrare europeană. Dar, cred cu toată tăria că în cazul voi obţine votul din partea deputaţilor acestor trei partide în ziua de marţi, săptămîna viitoare, într-o lună sau două vom putea constitui această alianţă astfel încît să obţinem şi majoritatea necesară şi capacitatea de a face ceea ce aşteaptă cetăţeanul din Republica Moldova”, a adăugat candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru.

În context, Iurie Leancă a spus că în componenţa viitorului Executiv trebuie să se regăsească şi reprezentanţi ai Partidului Liberal.

„Nu văd nici o problemă. E mai bine să plece cîţiva colegi pentru a le oferi locul colegilor din Partidul Liberal, decît peste 4 sau 5 luni să plece un guvern minoritar care pur şi simplu nu va face faţă provocărilor şi problemelor care există în societate şi pe plan regional”, a conchis prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă.

CURENTUL.md precizează: Iurie Leancă trebuie să ceară votul de încredere al Parlamentului pentru învestirea noului guvern pînă pe 11 februarie 2015. În prezent, toate ministerele au fost partajate între PLDM şi PDM, partide care şi-au asumat responsabilitatea pentru actul guvernării semnînd în acest sens Acordul de constituire a Alianţei politice pentru o Moldovă Europeană.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților