Două studii privind rezultatele implementării prevederilor Acordului de Asociere RM-UE în domeniul Energiei și Concurenței au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Studiile au fost elaborate de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza și Iulian Rusu, transmite CURENTUL.
Iulian Groza s-a referit la studiul privind domeniul energiei. El a spus că, în general, Republica Moldova are un profil ce presupune rezerve nesemnificative de resurse energetice. De asemenea, Groza a subliniat faptul că, R.Moldova și-a consolidat dialogul energetic cu Comisia Europeană, BEI și BERD.
Conform studiului s-a constatat o dependență a Republicii Moldova față de livrarea de energie electrică, iar la capitolul energie regenerabilă, legea nu este atractivă pentru investiții.
“Obiectivul din strategia energetică este ca 17% de energie să se producă din surse regenerabile”, a declarat expertul.
Iulian Groza s-a referit și la directivele europene, majoritatea avînd termen-limită – anul 2017.
Din 43 de directive: 12 parțial sau total – transpuse, iar 26 urmează a fi transpuse.
În urma acestui studiu, experții recomandă: grăbirea adoptării celor două legi privind gazele naturale și energie și energie electrică, adoptarea legii privind energia regenerabilă, crearea unei premise pentru reluarea sprijinului în implementarea Acordului de Asociere, realizarea proiectelor strategice de interconectare cu energie electrică și altele.
Pe de altă parte, Iulian Rusu a prezentat studiul privind implementarea prevederilor Acordului de Asociere în domeniul concurenței.
Concluzia acestui studiu este că, trebuie rezolvate problemele de exceptare pentru implementarea acordurilor, sunt necesare reglementările pe tranzacțiile bursiere, iar subiectul amenzilor trebuie remediat.
Printre recomandările experților, este și faptul că, Consiliul Concurenței trebuie să dețină funcția-cheie în domeniul concurenței și în caz de necesitate să solicite suport din partea regulatorilor sectoriali.
Cristina Gurez