[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Prisăcaru: Creșterea randamentului în activitatea Fiscului este un imperativ
16 Iunie

Autoritatea fiscală națională trebuie să-și concentreze toate eforturile pentru a-și onora sarcina de bază, ce constă în exercitarea controlului asupra respectării legislaţiei fiscale, asupra calculării corecte și vărsării depline și la timp la buget a sumelor obligaţiilor fiscale, a declarat Șeful SFS, Ion Prisăcaru, la reuniunea lunară cu șefii IFS teritoriale, transmite CURENTUL.

În cadrul ședinței, Ion Prisăcaru a punctat principalele obiective și sarcini ale Fiscului pentru perioada imediată, dar și-a manifestat și îngrijorarea față de situația cu privire la acumulările la buget. În acest context, Șeful SFS a relevat că anumiți șefi de IFS teritoriale nu reușesc să facă față sarcinilor puse, pe care motiv nici nu sunt înregistrate rezultate, în pofida discuțiile ce au loc lunar.

La același subiect, a fost menționat faptul că sunt în creștere restanțele, nu se întreprind acțiuni hotărâte de combatere a activităților economice ilicite, iar inițiativa de a promova sectorizarea întâmpină diferite obstacole. De asemenea, s-a vorbit și despre ineficiența prognozării controalelor, multe controale operate nefiind rezultative, ceea ce denotă faptul că au fost stabilite fără a se analiza factorii de risc.

Plus de aceasta, s-a specificat că sunt rezerve nevalorificate la capitolul sechestrarea bunurilor contribuabililor neloiali și executarea silită. Cu referire la promovarea politicilor de conformare fiscală voluntară, Ion Prisăcaru a declarat că nivelul de achitare a impozitelor urmează a fi ridicat, indicatorul de bază fiind  ponderea impozitelor la BPN.

Fiind abordată problema sectorizării fiscale, Ion Prisăcaru a adus mulțumiri inspectoratelor care au înregistrat progrese, nominalizând IFS Taraclia, Strășeni și Ialoveni.

Pe finalul întrevederii, Șeful SFS a solicitat mobilizarea tuturor rezervelor pentru a asigura calcularea corectă și vărsarea deplină și la timp la buget a sumelor obligaţiilor fiscale, menționând, totodată, că se apropie etapa de atestare a performanțelor colective și individuale, la care angajații SFS vor trebui să raporteze activitățile desfășurate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților