Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu s-a născut în satul Risipeni, raionul Fălești. Încă de pe băncile școlii avea caracterul unui om puternic, ceea ce a ajutat-o să facă o carieră de succes.
Reporterul CURENTUL a sunat în satul Risipeni pentru a afla mai multe detalii despre candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova.
În școală, Maia Sandu a fost lideră la toate disciplinele. Profesoara de istorie și diriginta clasei, Evdochia Brașoveanu, ne-a spus că în școală, lidera PAS a fost o elevă exemplară și încăpățânată.
„Maia Sandu a fost o elevă foarte exemplară în toate. A absolvit școala cu medalie de argint, avea un patru la limba moldovenească (pe atunci). Știa mereu cum să-și impună punctul de vedere și asta a fost o calitate pe care a preluat-o de la tatăl său. În anii `90 -`91 până la declararea Independenței și chiar în ziua proclamării acesteia, am fost participantă alături de tatăl Maiei Sandu. El a fost primul care a luptat pentru ceea ce numim independență și pentru schimbările care urmau să se producă în țară. Cred că-i rândul Maiei să ducă la îndeplinire ceea ce a visat tăticul ei – țara să fie într-adevăr independentă și să aibă progres. O țară atât de mică ca a noastră, trebuia să fie extraordinar de dezvoltată și cu realizări foarte mari, mai ales prin proiectele care au fost date. Puține persoane au rămas ca Maia Sandu, competente și „curate” în toate, adică pe plan politic. Da, cred că va fi președinte și unul bun. Așa noi o vedem. Așteptările noastre, de la independență încoace, nu s-au îndreptățit deloc și a venit rândul generației tinere să-și aleagă viitorul” – a spus Evdochia Brașoveanu.
De asemenea, directorul adjunct al școlii din Risipeni, Elena Boboc, are doar cuvinte de laudă la adresa fostului ministru al Educației.
„D-na Maia Sandu a învățat în școală bine și foarte bine. A fost o elevă sârguincioasă, stăruitoare, mereu cu cartea în mână, adică iubitoare de carte. Tot ce-i posibil ca dumneaei să devină președinte. Dacă acest lucru se întâmplă, îi doresc să facă reforme calitative și în continuare, așa cum le-a făcut și în învățământ. Să-și exercite funcția de președinte a țării la nivelul cel mai înalt” – a spus Elena Boboc.
Primarul satului Risipeni, Dmitri Mosoreti, spune că personal nu o cunoaște pe Maia Sandu, dar dacă va deveni președinte îi sugerează să nu uite de popor.
„D-na Maia Sandu sigur că vine prin sat. Pe perioada de când activez în calitate de primar nu am avut vreo inițiativă din partea dumneaei referitor la un proiect. Nu pot da prognozez cine va deveni președinte, dar dacă dumneaei va câștiga alegerile prezidențiale, ca cetățean, vreau să-i spun să nu uite că vine din popor. Să nu uite că acest popor i-a oferit votul de încredere. Eu consider că noi mulți ani nu am avut președinte și e timpul ca acest lucru să se sfârșească” – a spus primarul satului Risipeni.
Cristina Parfeni
Notă: Republicat din data de 7 septembrie 2016.