[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon: În Moldova s-a creat o situaţie prerevoluţionară
8 Septembrie

În Republica Moldova s-a format o situaţie prerevoluţionară. Declaraţia a fost făcută de liderul Partidului Socialiştilor din Republica (PSRM), Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit acestuia, astăzi a avut loc şedinţa Consiliului Executiv al PSRM unde au fost luate decizii referitor la situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova.

„Această situaţie a apărut la un an de la semnarea Acordului de Asociere RM-UE. Ţara a devenit mai coruptă, sistemul oligarhic a prins rădăcini, iar sistemul bancar a fost jefuit. Oamenii au început să iasă în stradă. Noi susţinem orice proteste paşnice împotriva oligarhilor, indiferent cine le organizează. Salutăm că zecile de mii de oameni care au fost în PMAN susţin mesajele care au fost lansate anterior şi de socialişti”, a declarat Dodon.

În acest context, liderul PSRM cere convocarea şedinţei extraordinare a Parlamentului pînă pe data de 22 septembrie 2015, în cadrul căreia să fie adoptate următoarele decizii: autodizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate; modificarea Constituţiei pentru alegerea prin vot direct a preşedintelui Republicii Moldova; Demisia în corpore a guvernatorului BNM, conducerii PG, CEC, CNA şi ANRE. De asemenea, acesta a propus ca toţi deputaţii să se dezică de imunitate.

„În cazul în care dacă pînă pe 22 septembrie nu se va convoca şedinţa Parlamentului, anunţăm mobilizare generală şi proteste masive cu pichetarea instituţiilor statului şi blocarea instituţiilor guvernamentale pentru a ajunge la alegeri anticipate”, a adăugat Dodon.

În altă ordine de idei, socialistul cere eliberarea grupului de protestatari în frunte cu Grigore Petrenco. „Aşteptăm şi din partea altor partide, societăţii civile să vină cu mesaje de susţine pentru protestatarii reţinuţi”, a conchis liderul PSRM, Igor Dodon.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților