[ X ]
Igor Dodon: Dacă vom avea relaţii bune şi cu Europa, şi cu Rusia, atunci Moldova va supravieţui
13 Iulie

Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune atît cu Uniunea Europeană, cît şi cu Federaţia Rusă. Despre asta a vorbit liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, transmite CURENTUL.

„Nouă ne trebuie să păstrăm relaţiile cu Uniunea Europeană, pentru că sînt unele relaţii pe unele domenii unde noi avansăm bine, iar fără partenerii din UE noi nu ne clarificăm cu justiţia aceasta coruptă, cu corupţia din organele de stat, cu unele reforme. Avem nevoie şi de piaţa din Federaţia Rusă”, a declarat Dodon.

Totodată, Igor Dodon s-a arătat convins de faptul că „Republica Moldova trebuie să se poată finanţa ea însăşi”.

„Daţi-ne undiţa, peşte vom prinde noi singuri. Daţi-ne piaţă de desfacere, nu ne implicaţi în războaiele voastre geopolitice cu NATO, cu ruşii împotriva americanilor, cu americanii împotriva ruşilor. Şi dacă va fi stabilitate din punct de vedere politic aici, dacă vom avea relaţii bune şi cu Europa, şi cu Rusia, dacă va fi o guvernare nu oligarhică, nu coruptă, care aici doar se ocupă cu strîngerea banilor şi îi transferă pe conturi offshore în afara ţării, dacă lucrul acesta se va întîmpla, atunci Moldova va supravieţui”, a mai declarat liderul PSRM.

Întrebat dacă va schimba strategia externă a ţării, în cazul în care cîştigă socialiştii alegerile prezidenţiale, Igor Dodon a răspuns că, preşedintele nu are atribuţii în ceea ce ţine de denunţarea acordurilor internaţionale.

„Preşedintele ţării nu poate să vină şi să spună: „Gata, întrerupem relaţiile cu Europa”. Nu e real lucrul acesta. Şi cei care îi sperie pe o parte din moldoveni cu „vine Dodon şi se pornesc tancurile ruseşti”, acestea sînt aberaţii. Eu voi pleda pentru păstrarea relaţiilor cu UE. Ceea ce ţine de anularea Acordului de Asociere sau abrogarea, sau denunţarea, lucrul acesta îl pot face doar cetăţenii prin referendum”, a conchis el.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților