[ X ]
Iată cum comentează politicienii de la Chişinău rezultatele referendumului din Marea Britanie
24 Iunie

Mai mult de 50% din britanici au votat ieri în cadrul unui referendum pentru ieşirea Marii Britanii din componenţa Uniunii Europene. Unii politicieni şi demnitari de la Chişinău deja s-au expus pe marginea acestui subiect şi au spus care vor fi efectele acestui vot pentru ţara noastră, transmite CURENTUL.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu a spus că, o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi un lucru nu tocmai bun pentru toată lumea, în primul rînd pentru Marea Britanie.

„O eventuală slăbire a UE ar putea avea şi un efect negativ asupra noastră. Eu însă nu vreau să dramatizez. Noi totuşi sîntem prea mici şi expunerea noastră la procesele interne economice din UE este prea mică ca să simţim imediat aceste efecte. Atît timp cît noi avem facilităţile care ţine de schimbul comercial cu UE, noi nu vom avea probleme de acest gen. Dacă eventual Marea Britanie iese din componenţa UE, probabil vor fi alte acorduri privind comerţul. Încă nu se ştie cum va fi ieşirea asta. Sînt multe semne de întrebare”, a declarat Armaşu.

Iulian Groza, fost viceministru al Externelor și Integrării Europene, moderator de politici europene în cadrul IPRE, a afirmat că, procesul de părăsire a UE se va întîmpla treptat.

„Mda… se pare ca am greșit…wishful thinking… vot la limită ca și la referendumul precedent, doar că exact invers… o nouă provocare pentru UE, care sînt sigur va rezista. Cît despre UK, da e tulburător pentru o bună parte din britanici, integritatea Regatului ar putea fi pusă la încercare, lira sterlină cel mai probabil va porni pe o pantă de scădere… procesul de părăsire a UE se va întîmpla treptat… sper ca britanicilor să li se ofere o șansă ca să se răzgîndească”, scrie el pe o reţea de socializare.

La rîndul său, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon a menţionat că, BREXIT înseamnă începutul sfîrșitului pentru Uniunea Europeană.

„UE este un proiect cu trecut, dar fără viitor. Pentru țările europene devine mai importantă propria suveranitate, păstrarea tradițiilor și a propriilor interese naționale decît beneficiile economice temporare pe care le aduce spațiul Schengen. Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface și pierde vagoane. Să ne concentrăm pe Moldova și să învățăm să ne dezvoltăm cu forțele proprii. Moldova are viitor”, a adăugat politicianul.

Şi liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi susţine că, Uniunea Europeană s-ar putea destrăma în următorii ani.

„Sfaturile şi susţinerea morală a lui Filip nu a ajutat Marea Britanie să rămînă în Uniunea Europeană. UE şi-ar putea înceta activitatea în următorii ani. Este clar de ce omul îşi face griji. „Integrarea europeană”, sub care politicienii din Moldova care au ascuns furturile şi ineficienţa lor, nu mai are nici un sens”, a conchis Renato Usatîi.

Precizăm că, astăzi, premierul Marii Britanii, David Cameron şi-a prezentat demisia în urma rezultatelor acestui referendum.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților