[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce realizări a obținut directorul AGEPI la un an de mandat
8 Septembrie

La un an de la numirea în funcție de director general al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol a prezentat rezultatele obținute pe parcursul acestei perioade, transmite CURENTUL.

Evenimentul a avut loc la teatrul de Vară din parcul Valea Morilor. Octavian Apostol a spus că toate obiectivele propuse la început au fost realizate.

„Astăzi, AGEPI aniversează 24 de ani de la înființare și vreau să felicit pe toți colegii și toți cei care au tangențe cu acest domeniu important pentru societatea economică și civilă.  La 16 septembrie 2015 am fost numit în calitate de director general al AGEPI și atunci  am stabilit că vin aici să fac performanță. Printre obiectivele asumate la începutul mandatului se numără și dorința ca AGEPI să fie o instituție unde se prestează serviciu de calitate, să schimbăm imaginea de birocrație. Să avem două puncte forte: viteză și calitate. Ne-am dorit să înființăm un centru de consultanță, ca oamenii să știe ce drepturi au și cum pot ele protejate. Să pregătim cei mai buni specialiști in domeniul proprietății intelectuale” – a spus Octavian Apostol.

De asemenea, directorul General AGEPI a enumerat realizările făcute timp de un an de la numirea în funcție, printre care intrarea în vigoare a codului de validare cu Oficiul European de Brevet, organizarea celei  de-a 14 ediții a expoziției Internaționale de invenții „Info Invent”, organizarea   Ziua Ușilor Deschise pentru publicul larg, instruiri  pentru specialiști din cadrul serviciului vamal a IGP și Agenția de Stat pentru Protecția Consumatorilor.

De asemenea, Apostol a spus că, timp de un an a fost sporită vizibilitatea pe plan internațional și a crescut și asistența externă pentru tinerii investitori. Astfel, în această perioadă,  o  atenție deosebită a fost  acordată  brevetării peste hotare. În 2015, AGEPI a participat la 9 expoziții, dintre care 4 internaționale, în 2016 a participat la peste 16 expoziții dintre care 5 internaționale. Asistența financiară externă s-a ridicat la peste 300 mii de lei.

Apostol a mai spus că, în licee va fi introdus un curs opțional de proprietate intelectuală.

„Avem un acord semnat cu Ministerul Educației. Clasele a 10-12 vor beneficia de un curs opțional de instruire în domeniul proprietății intelectuale”, a precizat oficialul.

El afirmă că,  AGEPI este   instituția de stat cu cea mai mare vizibilitate pe social – media.  Totodată, s-au făcut eforturi pentru a majora accesibilitatea la înregistrarea mărcilor și informarea cetățenilor și a prezentat care sunt succesele acestor modificări.

„Am hotărât introducerea unul call – centru și modificarea recepției pentru a fi cât mai accesibili tuturor.  Prin intermediul noilor tehnologii avem eagepi un serviciu care putem înregistra orice obiect de proprietate intelectuală” – a spus Octavian Apostol.

Oficialul a precizat că, au fost înregistrate  un număr mare de mărci sau obiecte de proprietate intelectuală înregistrate online. Aproximativ 44% din cereri vin online ceea ce economisește timp și bani. Pe clasa băuturilor alcoolice este o creștere cu 48%. Numărul de mărci valabile în Moldova este de 75 mii de mărci și s-au depus peste 117 mii.

„Datorită activității noastre de promovare titularii de mărci, au reînnoit mărcile. Structura veniturilor AGEPI este de 50% din mărci, 35% din invenții și activitate juridică mai puțin” – a spus Octavian Apostol.

Directorul AGEPI a enumerat care produse cu indicație geografică au fost promovate în acest an și care mărci urmează a fi înregistrate și promovate în continuare, dar și proiectele de lege care au avut succes la hotărârile de Guvern. În prezent sunt înregistrate 2 denumiri de origine: Ciumai și Românești și 4 indicații geografice: Divin, Codru, Ștefan – Vodă și Valul lui Traian.

„Sunt în curs de înregistrare alte 2 mărci: dulceață de petale de trandafiri de Călărași și rachiu de caise de Nimoreni. Sunt și alte produse cu potențial de indicație geografică și denumire de origine: Brânza de Popeasca,  Ceai de Zăbriceni, Agrișe de Mărănici, Piatră de Cosăuți și Împletituri din Lozie de la Lozova.Am adoptat și niște hotărâri de Guvern am promovat legea privind indicațiile geografice, am promovat și taxele pentru servicii cu semnificație juridică, regulamentul cu privire la procedurii de susținere a brevetării peste hotare” – a enumerat Octavian Apostol.

De asemenea, Octavian Apostol a enumerat obiectivele pentru viitor

„Bazele de date a AGEPI au fost completate cu o nouă funcționalitate și anume publicarea tuturor avizelor și deciziilor adoptate sau emise de AGEPI privind înregistrarea sau respingerea unei mărci sau a unui obiect de proprietate intelectuală. Pentru viitor ne propunem să reducem timpul de examinare a mărcilor – de la 8-9 luni până la 6 luni, dacă nu sunt iregularități. Promovarea în continuare a indicațiilor geografice, consolidarea sistemului de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe și continuarea implementării standardelor de organizare și curățenie în cadrul AGEPI” – a punctat Octavian Apostol.

La sfârșit, d-nul Apostol ne-a răspuns de ce promovează AGEPI mărcile cu indicații geografice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților