Guvernul a aprobat în ședința de astăzi modificări la Codul de procedură penală al Republicii Moldova, prin care stipulează că reluarea urmăririi penale va fi dispusă exclusiv de judecătorul de instrucție, doar dacă apar fapte noi, recent descoperite, sau dacă încălcarea drepturilor omului în cadrul urmăririi penale a afectat hotărârea respectivă. Inițiativa a fost prezentată de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, transmite CURENTUL.
Ministrul a declarat că prevederile propuse sunt similare cu cele din statele-model în domeniul justiției.
Noile prevederi legislative urmează să excludă metoda actuală de reluare a urmăririi penale, fie de procurorul ierarhic superior sau de judecătorul de instrucție, oricând și în lipsa unor temeiuri clar definite, care ar putea fi considerate bine gândite în fiecare caz individual.
Până acum, persoana se afla într-o stare de incertitudine pentru un termen nedeterminat și pentru circumstanțe care pot fi invocate aleatoriu la redeschiderea cauzei penale. Astfel, persoana nu avea convingerea că nu va mai fi bănuită şi urmărită penal.
De asemenea, se prevede abrogarea posibilității reluării urmăririi penale după încetarea acesteia, după clasarea cauzei penale sau după scoaterea persoanei de sub urmărire, prin ordonanţa procurorul ierarhic superior, chiar dacă ulterior se constată lipsa cauzei ce a determinat luarea acestor măsuri sau că a dispărut circumstanţa pe care se întemeia.
Cristina Gurez