[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Averea fabuloasă a deputatului ucrainean de origine moldovenească!
5 Martie
foto: abcnews.md

Serghei Tighipko, deputat în Rada Supremă din Ucraina, vicepreședinte al Fracțiunii Partidului Regiunilor, este unu dintre cei mai bogați din Ucraina, acesta avînd o avere de-a dreptul fabuloasă, fiind inclus de către  „Forbes” în top 100 cei mai bogaţi 100 de oameni din lume, transmite CURENTUL.

Serghei Tighipko are o avere estimată la 1,2 mlrd. de dolari.

Afacerile sale sunt preponderent în domeniul businessului agrar. El deține două companii în domeniu:  «РоАгро» și «Тагрон», în anul trecut teritoriul mărindu-se pînă la 70 mii ha.

Tighipko a procurat și două bănci. Swedbank dovedindu-se o investiție nereușită.

În 2011, deputatul a fondat o companie în domeniul agro-energetic “SALIX energy”, iar în 2012 a vîndut pachetul de acțiuni blocat de la fabrica de construcție a vagoanelor cu aproximativ 90 mln. USD.

Serghei Tighipko mai deține și compania de business – „TAS” Group, care a fost fondată în 1998 și a fost denumită în numele fiicei, Ana (TAS – Tighipko Ana Sergheevna).

CURENTUL  precizează: Serghei Tighipko are 54 de ani și este originar din satul Drăgănești, raionul Sîngerei (în perioada sovietică – Lazo). În 1982 a absolvit Institutul Metalurgic din Dnepropetrovsk. Până în 1991 a activat în organele comsomoliste din Dnepropetrovsk, apoi s-a ocupat de afaceri. A fost vicepremier, ministru al economiei (în guvernul lui Iuşcenko), deputat, preşedinte al Băncii Naţionale a Ucrainei, lider al partidului ”Trudovaia Ucraina” (2000-2005), consilier al premierului Iulia Timoşenko, în 2008.  În 2009, a candidat la funcția de președinte al Ucrainei, clasîndu-se pe locul trei. Ulterior, a devenit deputat în Rada Supremă pe lista Partidului Regiunilor și vicepreședinte al fracțiunii.

Cristina Pendea

tighipko

Inapoi la arhiva noutaților