[ X ]
Experții contestă un proiect de lege propus de UTA Găgăuzia, cu privire la supunerea Poliției
17 Iulie

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la modificarea și completarea Legii cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului, propus de către UTA Găgăuzia, iar rezultatul expertizei este o contestare a proiectului de lege, transmite CURENTUL.

În viziunea experților, modificările legislative propuse de către Autonomie contravin Constituției, legislației corelative, sistemului și principiilor de funcționare a statului Republica Moldova.

Modificările propuse vin să desființeze Inspectoratul de Poliție, din subordinea MAI, și crearea unei structuri autonome a poliţiei în UTA Găgăuzia, în subordinea autorităţilor din autonomie.  Este necesar de  remarcat că proiectul de lege face parte dintr-un set de proiecte de legi, înaintate cu titlu de iniţiativă legislativă de Adunarea Populară a Găgăuziei, care au ca scop schimbarea sistemului financiar-bugetar al ţării şi sistemului de organizare şi funcţionare a mai multor organe de drept, cum ar fi poliţia, procuratura, etc., cu trecerea acestora în subordinea şi controlul nemijlocit al UTA Găgăuzia.

„Autorul formulează în nota informativă unele argumente în susţinerea proiectului de lege, însă acestea reprezintă doar nişte afirmaţii declarative, neobiective şi eronate, cu interpretarea lacunară a cadrului normativ existent în Republica Moldova. Totodată, nota informativă nu conține toate elementele unei fundamentări necesare proiectului de act legislativ, aşa cum prevede art.20 din Legea privind actele legislative. Totodată, lipsește acceptul Guvernului, care este obligatoriu în speță, deoarece acest proiect atrage majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare”, se mai notează în Raportul de expertiză prezentat de CAPC.

Viorel Pîrvan, expertul care a examinat proiectul, susține că mai multe prevederi ale acestui proiect de lege nu se încadrează în sistemul polițienesc al Republicii Moldova.

Experții mai notează că, aplicarea în practică a prevederilor proiectului în cauză poate aduce la apariția situațiilor de încălcare a drepturilor consacrate în Convenţia Europeană privind Drepturile Omului. În speță, crearea unei poliţii autonome, necontrolate de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Realizarea prevederilor cuprinse în proiectul de lege va avea un impact negativ asupra statului Republica Moldova, unităților administrativ teritoriale și asupra populaţiei.

CAPC notează că adoptarea acestui proiect de către Parlament este inoportună.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților