[ X ]
Expert: Transparenţa în activitatea Parlamentului nu este asigurată într-o măsură suficientă
15 Martie

Transparenţa în activitatea Parlamentului nu este asigurată într-o măsură suficientă. Concluzia se conţine în raportul-sinteză elaborat de IDIS ”Viitorul” și Agenda Naţională de Business, în urma Audierilor Publice privind Transparența în activitatea Parlamentului, transmite CURENTUL.

Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Viorel Pîrvan, transparenţa este elementul de care depinde credibilitatea instituţiei Parlamentului.

„Audierile publice reprezintă o platformă transparentă. Avantajele audierilor publice este că oferă posibilitatea experţilor de a-şi expune opinia. Aceste audieri se finalizează cu un raport de expertiză care este util factorilor de decizie şi inclusiv organismelor internaţionale”, a declarat el.

În context, Pîrvan a spus că, în prezent transparenţa în activitatea Parlamentului nu este asigurată într-o măsură suficientă. El a făcut referire la accesul limitat al mass-mediei şi lipsa unei strategii comprehenvise în relaţiile Parlamentului cu publicul.

„S-au menţionat şi anumite activităţi de lobby care duc la adoptarea unor legi care nu sînt în interesul cetăţenilor. Unele legi se tergiversează neîntemeiat sau se adoptă în grabă şi duc la constrîngerea întreprinzătorilor. În lipsa transparenţei în activitatea şi procesul legislativ vor fi adoptate legi necalitative şi care vor pune în dificultate mediul de afaceri”, a adăugat expertul.

La rîndul său, expertul CAPC, Mariana Kalughin a venit cu mai multe recomandări pentru sporirea transparenţei în activitatea Parlamentului.

Kalughin a propus completarea Regulamentului Parlamentului privind procedura de asumare a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului; nedezbaterea în plen a proiectelor de lege dacă nu s-au respectat procedurile de transparenţă; implementarea votului electronic, precum şi informarea persoanelor despre proiectele care se află pe rol în Parlament.

„Lucrurile importante pentru public trebuie să fie facute publice. Toate actele adoptate de Biroul Permanent, cu caracter de reglementare, trebuie să fie publicate pe site-ul Parlamentului. Este necesară îmbunătăţirea comunicării dintre Parlament şi public”, a conchis Mariana Kalughin.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților