[ X ]
[ X ]
[ X ]
(EXCLUSIV) Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Mircea Buga
9 Septembrie

Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL.

„Evaluarea trebuie să conţină şi analiza calităţii serviciilor oferite, în scopul depistării eventualelor nereguli, dar şi a preîntîmpinării situaţiilor similare celei atestate la Casa internat din Orhei pentru copii cu dizabilităţi mentale severe”, se spune în scrisoare.

Mai mult, Liliana Palihovici a condamnat faptul că drepturile copilului au fost neglijate tocmai de angajaţii instituţiilor responsabile de îngrijirea copiilor cu dizabilităţi.

În context, Vicepreşedintele solicită lansarea unei anchete de serviciu, în regim de urgenţă, pe marginea neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii din minister, responsabili de monitorizarea bunei funcţionări a acestei instituţii.

Amintim că, ieri, Procuratura s-a autosesizat pe marginea acestui caz şi a început investigaţiile prin prisma comiterii tratamentului inuman şi degradant cu deplasarea la faţa locului a unui grup de procurori. Drept urmare a verificărilor primare, s-a dispus pornirea urmăririi penale în baza art.1661 alin.(2) lit.b) din Codul penal – tratamentul inuman şi degradant, urmărirea penală pe caz fiind pusă în sarcina unui grup de procurori sub conducerea Secţiei combatere tortură a Procuraturii Generale.

La moment sunt audiate un şir de persoane, angajaţi ai Internatului, examinate de către medicii legişti toate persoanele care sunt plasate în Internat, la acţiunile de investigaţie fiind antrenaţi diferiţi specialişti în domeniu, inclusiv din cadrul organizaţiilor non-guvernamentale de profil.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților