[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-ministru al Apărării: Astăzi armata a devenit un garant al stabilității și liniștii în țară
3 Septembrie

Securitatea militară este sarcina principală pe care trebuie s-o îndeplinească armata. O declaraţie în acest sens a făcut ex-ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

Astăzi armata a devenit un garant al stabilității și liniștii în țară, un factor de apărare a intereselor naționale, care contribuie la stabilirea și dezvoltarea relațiilor bilaterale între state, la statornicirea încrederii și securității în domeniul militar. Concomitent, armata s-a afirmat și ca o instituție statală de educație patriotică. Găsesc necesar să subliniez că, pe lîngă pregătirea de luptă și de specialitate, în armată se pune un accent deosebit pe lărgirea orizontului de cultură generală a ostașilor, pe studierea istoriei și culturii neamului, pe educarea lor în spiritul devotamentului față de Constituție și Jurămînt Militar. În virtutea funcțiilor ce le are, armata se ocupă și de cultivarea bărbăției, curajului, spiritului de sacrificiu la tinerii ostași”, a declarat Gaiciuc.

Totodată, ex-ministrul Apărării a menţionat că pînă la o armată modernă a Republicii Moldova este încă mult de lucru.

„La etapa actuală, armata se află într-o perioadă de reformare, de modernizare a structurii sale, în conformitate standardele existente și acceptate în lume. Pînă la o armată modernă, caracteristică unui stat civilizat, mai avem încă mult de lucru, dar potențialul existent ne permite să avem încredere că vom reuși.

Printre cele mai importante evenimente care au marcat istoria Armatei Naţionale, Victor Gaiciuc a enumerat următoarele: Decretul despre crearea forțelor armate ale Republicii Moldova; înmînarea drapelelor de luptă; botezul de acțiuni militare în conflictul de la Nistru; primele aplicații; primele zboruri; aderarea la Programul Parteneriat pentru Pace; aprobarea de către Parlament a conceptului de reformare a Armatei Naționale din 2002- 2014 și multe altele.

CURENTUL.md precizează că astăzi se Armata Naţională a RM aniversează 23 de ani de la creare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților