[ X ]
[ X ]
[ X ]
Enrico Nunziata: Expoziția Mondială de la Milano reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile din RM
9 Martie

Viceprim-ministrul, Stephane Christophe Bride, ministru al Economiei a avut recent o întrevedere cu ambasadorul Italiei la Chișinău, Enrico Nunziata în cadrul căreia au discutat oportunitățile de aprofundare a cooperării economice bilaterale, transmite CURENTUL. 

Bride, subliniind existența unei colaborări fructuoase între cele două țări, a declarat că „Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova, iar noi dorim să extindem cooperarea, de aceea ne asumăm angajamentul să dezvoltăm în continuare mediul de afaceri, pentru a-l face atractiv pentru investitori.”

La rândul său, ambasadorul Italiei, a menționat necesitatea promovării active a oportunităților oferite de Moldova investitorilor, cum ar fi facilitățile fiscale, vamale și comerciale oferite de Zonele Economice Libere, în rândul oamenilor de afaceri italieni. „Peste 20 de milioane de vizitatori sunt așteptați la Expoziția Mondială din acest an, de la Milano, astfel expoziția reprezintă o oportunitate deosebită de promovare și de stabilire a unor parteneriate durabile pentru companiile din Moldova la nivel internațional.”

Oficialii au discutat și despre modul în care poate fi sporită vizibilitatea și atractivitatea Moldovei, remarcând necesitatea organizării misiunilor de afaceri, forumuri investiționale, dar și de a organiza vizite de studiu pentru agenții economici pentru a face schimb de know-how și bune practici.

Menționăm că Republica Italiană este unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova (locul 3 export, locul 6 import). Totodată, Italia este și un partener investiţional important, în Moldova activând peste 1000 de întreprinderi cu capital italian, cu investiţii de  peste 1,5 miliarde de lei. Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Italia s-au cifrat în anul 2014 (11 luni) la valoarea de 549,5 mil. USD, majorându-se cu  14,6 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent  (479,5  mil. USD). Această majorare s-a datorat în mare parte creșterii  exporturilor, cu peste  37 %.

Principalele mărfuri pe care le exportă Republica Moldova în Italia sunt uleiurile, textile și porumb. Iar țara noastră importă din Italia în mare parte  medicamente, cabluri, piei și încălțăminte.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților