Miercuri dimineaţă, cînd gulerele albe erau în drum spre serviciu, iar boiemii se freacau încă la ochi în pat, Reuters a transmis știrea că premierii Georgiei și Republicii Moldova sunt invitați la Washington. Iar cîteva ore mai tîrziu, Barack Obama s-a dedat unui atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin.
Apărarea americană de criza ucraineană
Irakli Garibașvili, șeful guvernului de la Tbilisi, va pleca peste ocean săptămîna viitoare. Iurie Leancă, primul-ministru de la Chișinău, urmează să sosească în capitala americană la începutul lunii martie.
Aparent, între cele două vizite și săgețile critice aruncate de președintele SUA în direcția liderului de la Kremlin nu există nicio legătură. La o privire mai atentă însă vom vedea că ele toate au aceeași motivație.
Mai întîi trebuie spus că relatarea despre invitația premierilor Georgiei şi Republicii Moldova în SUA a fost însoțită de un comentariu care explica de ce se duc ei la Washington. Reuters arată că „administrația președintelui american Barack Obama va sprijini cele două țări în perioada crizei din Ucraina”.
Prestigioasa agenție britanică, care întotdeauna evită speculațiile gratuite și interpretează evenimentele doar în baza unor surse credibile, precizează că a aflat despre vizitele lui Garibașvili și Leancă de la niște consilieri din Congresul american, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul. De unde și concluzia că la mijloc e o scurgere de informații.
Cu alte cuvinte, s-a dorit să se transmită un mesaj explicit comunității internaționale și nu în ultimul rînd Moscovei. Casa Albă a lăsat să se întrevadă că îi invită pe cei doi premieri la Washington pentru a le da asigurări că SUA nu vor permite Rusiei ucrainizarea Georgiei și Republicii Moldova.
Obama îl inculpă pe Putin
Și ca să nu fie înțeles greşit, Barack Obama l-a acuzat joi pe Vladimir Putin, că încalcă libertățile fundamentale ale popoarelor ucrainean și sirian. El a condamnat sprijinul Rusiei pentru represiunile violente din Ucraina și Siria, cerînd totodată formarea unui guvern de tranziție la Kiev.
În cel mai direct și acid comentariu făcut vreodată pe marginea implicării Kremlinului, președintele american l-a avertizat pe omologul său rus să nu considere Ucraina și Siria „drept o tablă de șah a războiului rece”. El a adăugat în același timp că „SUA se află de partea oamenilor”, deoarece și ucrainenii, și sirienii au dreptul „să-și aleagă destinul fără ca bombele să explodeze”.
Este simptomatic faptul că Obama compară situația din Ucraina cu cea din Siria și dă vina pentru ambele conflicte pe Putin. Mai mult decît atît. Liderul american îl acuză pe omologul său rus că ar avea „viziuni diferite” de cele general acceptate în democrațiile occidentale „asupra multora dintre libertățile fundamentale”.
Se vede astfel cu ochiul liber că Obama îl inculpă pe Putin, dîndu-i de înțeles că va purta răspundere atît pentru crimele din Siria, cît și pentru cele din Ucraina. Acest tip de declarații nu rămîn nicicînd fără urmări. Ele sună de departe a somație.
Vaccinul împotriva urzelilor Moscovei
Casa Albă se teme de apariția celei de-a doua Sirii în mijlocul Europei, pericol uriaș ce impune măsuri drastice. Iată de ce este de așteptat că în timpul cel mai apropiat SUA vor căuta să dea de-a berbeleacul planurile lui Putin de a-l transforma pe Victor Ianukovici în cele de-al doilea Bashar al-Assad
Există o singură cale pentru a nu-i permite președintelui ucrainean să coboare la condiția unui dictator ucigaș care își măcelărește propriul popor. El va fi forțat ori să demisioneze, ori să convoace grabnic alegeri, pe care le va pierde cu siguranță.
Concomitent, americanii au grijă ca infecția ucraineană, indusă de Putin, să nu fie transmisă Georgiei și Republicii Moldova. Astfel stînd lucrurile, Garibașvili și Leancă nu vor veni de peste ocean cu mîinile goale.
Ei se vor întoarce, metaforic vorbind, cu un vaccin împotriva urzelilor Moscovei. Rămîne de văzut sub ce formă va fi administrat acesta pentru ca cele două state să capete imunitate în fața pericolului rus.
Petru Bogatu
sursa: politicon.md