[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon vrea să-l demită pe Timofti. Iată la cine s-a adresat după ajutor!
26 Martie

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, s-a adresat fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi le-a cerut să susţină iniţiativa sa de a-l demite pe preşedintele Nicolae Timofti, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al PCRM.

Într-o scrisoare de nouă pagini, adresată liderului PCRM, Vladimir Voronin, Igor Dodon invocă mai multe argumente precum că Nicolae Timofti nu are dreptul să ocupe funcţia cea mai înaltă în stat şi trebuie să fie demis.

„Igor Dodon, emoţionant şi convingător ajunge la concluzia că din momentul alegerii lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte,  acesta nu a făcut altceva decît să submineze suveranitatea, integritatea şi independenţa Republicii Moldova”, se menţionează în documentul remis presei de către comunişti.

La rîndul său, Comitetul Central al PCRM a examinat adresarea deputatului Igor Dodon şi a concluzionat că în acest mod „Igor Dodon şi colegii săi – foşti membri ai Partidului Comuniştilor,  au recunoscut că votul acordat în 2012 pentru candidatura lui Nicolae Timofti este un fapt de trădare politică, complicitate la cucerirea nelegitimă a puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană”.

Totodată, aceştia sunt gata să susţină iniţiativa lui Igor Dodon, însă cu anumite condiţii. „Fracţiunea PCRM va acorda vot de neîncredere lui Nicolae Timofti, şi în acelaşi timp va oferi şansa foştilor deputaţi comunişti de a-şi repara greşeala faţă de alegători. În acelaşi timp, deputaţii din grupul Dodon trebuie, în regim de urgenţă, să renunţe la mandatul de deputat”, se mai menţionează în comunicat.

Curentul.md precizează că propunerea de demitere a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntîrziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Potrivit Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților