Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană rămîne unul strategic pentru ţara noastră. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan la evenimentul de lansare a raportului EUROMONITOR „Realizări și dificultăți în implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova (iulie 2014 – iulie 2015)”, transmite CURENTUL.
Potrivit lui Boţan, sînt necesare eforturi complementare, coordonate, ale instituţiilor guvernamentale şi ale organizaţiilor nonguvernamentale interesate pentru monitorizarea adecvată a implementării prevederilor Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (PNAA).
De asemenea, acesta a spus că Planul de acţiuni are şi careva carenţe.
„Este vorba de formularea generală şi confuză a angajamentelor, constituind, mai degrabă, obiective decît acţiuni; asumarea angajamentelor care, în fapt, sunt obligaţii instituţionale de bază ale autorităţilor; asumarea angajamentelor care, în esenţă, nu pot fi clasificate ca acţiuni de importanţă strategică; lipsa unei concordanţe clare între măsura de implementare cu prioritatea Agendei de asociere; lipsa unei delimitări clare a responsabilităţilor instituţiilor de profil pentru implementarea acţiunilor; lipsa prioritizării clare a acţiunilor pentru atingerea obiectivelor relevante ale Acordului de Asociere; revizuirea inopinată a termenelor de realizare a PNAA”, a declara Igor Boţan.
La rîndul său, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor a menţionat că experții au examinat 1063 acțiuni planificate pentru perioada 2014 – 2016 care vor fi supuse monitorizării pînă la finele anului 2016. 765 (72%) dintre acțiuni se referă la perioada iulie 2014 – iulie 2015 și au fost deja monitorizate.
Cu referire la gradul de realizare a acțiunilor planificate pentru perioada iulie 2014 – iulie 2015, Adrian Lupuşor a spus că 21% au fost realizate, 68% sunt în proces de realizare, iar 11% nu au fost realizate.
“Aceste date indică asupra faptului că PNAA a fost întocmit necorespunzător pentru o monitorizarea exactă, iar raportul acţiunilor realizate la termenul fixat, faţă de cele nerealizate, este de aproximativ 2:1. De asemenea, se atestă că majoritatea acțiunilor sunt în proces de realizare, ceea ce sugerează faptul că, după un an de implementare a Acordului de Asociere, este încă prematur să venim cu careva aprecieri ferme privind rezultatele acestuia”, a adăugat Lupuşor.
Ataşăm mai jos raportul complet realizat de ADEPT şi Expert-Grup:
Adrian Platon