[ X ]
Directorul AAC: Parteneriatul cu EUROCONTROL va fi amplificat
23 Februarie

Directorul General al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC), Mircea Maleca, a participat la ședința BSCG – Black Sea Caspian Group, care s-a desfășurat în perioada 18-19 februarie 2016, la Kiev, Ucraina, transmite CURENTUL.

În cadrul reuniunii s-au discutat aspecte ce țin de normalizarea traficului aerian în zona Mării Negre și intensificarea cooperării regionale în domeniul operațiunilor de căutare/salvare, în conformitate cu recomandările Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI).

În acest context, Directorul General al AAC a salutat procesul de normalizare graduală a traficului aerian în regiune, prin  redeschiderea a două coridoare aeriene deasupra Mării Negre. Totodată, Maleca a reiterat necesitatea redeschiderii și altor coridoare, în special celor care traversează spațiul aerian al Republicii Moldova, pentru a recupera din volumul traficului aerian pierdut în 2015 în raport cu 2014.

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova depune eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor constructive de reanimare a traseelor aeriene care survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv prin promovarea unei politici active în diverse organisme internaționale la care este parte.

Cu suportul EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), a fost evaluat impactul economic pentru Republica Moldova, urmare a închiderii unor porțiuni ale spațiului aerian al Ucrainei. Astfel, a fost stabilit că volumul traficului în spațiul aerian al Republicii Moldova s-a redus cu 52%, ceea ce afectează în mod direct Î.S. “MOLDATSA” – furnizorul de servicii de navigație aeriană din Republica Moldova.

În cadrul ședinței BSCG, Mircea Maleca a remarcat necesitatea consolidării cooperării și în domeniul managementului eficient al traficului aerian regional, după modelul Uniunii Europene (FAB – Functional Airspace Block). În acest context, pentru a asigura schimbul de experiență, parteneriatul cu EUROCONTROL va fi amplificat. Astfel, AAC ar putea beneficia de asistența tehnică necesară din partea EUROCONTROL pentru implementarea și transpunerea prevederilor Acordului privind Spațiul Aerian Comun Uniunea Europeană – Republica Moldova, dar și instruirea personalului AAC în domeniul repsectiv.

Reprezentanții statelor membre a BSCG au salutat rolul activ pe plan regional, asumat de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. La finalul ședinței a fost semnată o declarație comună prin care se reiterează intenția statelor membre de a îmbunătăți cooperarea regională la Marea Neagră și se susține efortul depus de toate părțile implicate, în scopul normalizării traficului aerian deasupra Mării Negre.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților