[ X ]
[ X ]
[ X ]
Desemnarea lui Ion Sturza la funcţia de premier, constituţională
29 Decembrie

Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1877-VII din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru este constituţional. Hotărîrea a fost pronunţată acum cîteva minute de magistraţii Curţii Constituţionale (CC), transmite CURENTUL.

Astfel, CC a respins ca nefondată sesizarea depusă de cei 14 deputaţi care au părăsit recent PCRM. De asemenea, CC a recunoscut drept constituţional decretul preşedintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

„Atribuţiile preşedintelui de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru constituie o obligaţie constituţională. Pentru realizarea atribuţiei sale constituţionale de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedintele Republicii Moldova, care este alesul majorităţii parlamentare, trebuie să-şi asigure prin consultarea fracţiunilor parlamentare susţinerea atît a majorităţii parlamentare cît şi posibila cooperare constructivă a minorităţii aflate în opoziţie. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui. În cazul constituirii  unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele RM desemnează candidatul susţinut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constitutuie şi notificarea oficială în adresa preşedintelui RM cu specificarea disponibilităţii de a susţine o anumită candidatură pentru funcţia de prim-ministru. În sens constituţional, noţiunea de consultare a fracţiunilor parlamentare include grupurile deputaţilor neafiliaţi”, a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase.

Amintim că, la 28 decembrie 2015 un grup de deputaţi în Parlament au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1877-VII din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru şi interpretarea articolului 98 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților