[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputaţii liberali au depus o nouă sesizare la CC
8 Aprilie

Partidul Liberal(PL) va depune în cîteva ore o sesizare la Curtea Constituțională(CC) privind neconstituționalitatea Legii din 2003 privind aprobarea Concepţiei politicii naţionale a Republicii Moldova. Liberalii nu sunt de acord cu faptul că aceasta proclamă statul polietnic, în condițiile în care 80% din populație sunt români/moldoveni.

După cum relatează TRIBUNA, despre aceasta au declarat în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții PL. Ei susțin că, Concepţia privind politica naţională a Republicii Moldova, contravine în primul rînd Declarației de Independență, dar și Constituției țării.

Președintele PL, Mihai Ghimpu  a specificat că, potrivit recensămîntului din 2004, românii constitui 81%, ”fie că unii din ei se consideră moldoveni” și doar 19% sunt de alte etnii. ”Cum poate atunci R. Moldova avea un stat polietnic”, a întrebat el.

El a recomandat celor de la guvernare să promoveze adevărul științific și nu ”politica celor care au comis anexări, au falsificat istoria, limba și cultura”. Mai mult ca atît, Ghimpu a prezentat exemple istorice privind denumirea corectă a națiunii noastre, cea românească.

Totodată, liderul liberalilor a recomandat ca, la apropiatul recensămînt al populației, moldovenii să se declare români. ”Limba pe teritoriul vechii Dacii se numește româna și toți acei care contestă acest adevăr trebuie înlăturați din politică”, a mai adăugat politicianul.

În context, deputata Corina Fusu a declarat că liberalii condamnă acest document, pentru că nu corespunde adevărului istoric și științific. ”Documentul prevede, de fapt, rusificarea poporului R. Moldova și oferă Federației Ruse dreptul de a-și apăra conaționalii ”oropsiți” din RM”. Legea respectivă este îndreptată împotriva țării noastre”, a opinat ea.

De menționat că, Concepţia politicii naţionale a Republicii Moldova, adoptată de fost putere, reprezintă ”totalitatea principiilor, obiectivelor şi sarcinilor prioritare privind integrarea şi consolidarea poporului multicultural şi multilingv al Republicii Moldova prin armonizarea intereselor naţionale generale cu interesele tuturor comunităţilor etnice şi lingvistice din ţară”.

Adrian Pancu

Inapoi la arhiva noutaților