Comisia Electorală Centrală a gestionat corect și eficient resursele financiare alocate pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din anul 2014. Aceasta este constatarea Curții de Conturi, care a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, 28 septembrie 2015, Raportul auditului conformității privind utilizarea mijloacelor financiare publice destinate alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, transmite CURENTUL.
Echipa de audit a menționat că rezultatele auditului relevă o administrare legală și transparentă de către CEC a mijloacelor bănești destinate organizării scrutinului parlamentar. Totuși, pentru perfecționarea domeniului aplicat, au fost făcute o serie de recomandări. Acestea au vizat oportunitatea elaborării unor reglementări la capitolul planificării mijloacelor financiare, corelarea numărului de funcționari electorali în raport cu numărul de alegători arondați la o secție de votare, evaluarea riscurilor financiare în cadrul instituției precum și instituirea unui registru în acest sens. În opinia auditorilor, acestea ar avea un impact pozitiv asupra îmbunătățirii utilizării banilor publici și eficientizarea cheltuielilor.
Președintele CEC, dr. Iurie Ciocan, a menționat că principiul legalității și al transparenței stau la baza organizării și desfășurării scrutinelor organizate de către CEC, inclusiv a alegerilor parlamentare din anul trecut. La fel, implementare și aplicarea standardelor internaționale privind sistemul de management al calităţii şi securităţii informaţiei au avut un impact pozitiv asupra calității întregului proces electoral.
“Apreciem gradul de evaluare obiectiv al echipei de audit din cadrul Curții de Conturi. Vom ține cont de recomandările făcute atît la capitolul planificare bugetară, retribuirea muncii în perioada electorală, cît și la modificarea cadrului legal în ceea ce privește activitatea organelor electorale inferioare”, a mai spus Ciocan.
Adrian Platon