[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum partidele democratice îşi pot asigura un nou mandat de guvernare
16 Martie

Nu este un secret că partidele de la guvernare (cel puţin PLDM şi PD) iau în calcul nu doar rezultatul electoral pe care-l vor avea în parte în alegerile parlamentare din anul curent, ci şi posibilitatea de a rămînea la putere pentru minimum încă un mandat. În acest sens se elaborează strategii, se aplică tehnologii politice şi electorale, dar impresia generală care se creează este că respectivele formaţiuni sînt prea concentrate pe detalii şi nu observă lucrurile care stau la suprafaţă.

Discutam în acest zile cu un bun cunoscător în ale politicii şi acesta m-a uimit prin ceea ce mi-a spus. „Nu înţeleg de ce partidele de la guvernare nu modifică Codul Electoral astfel încît în buletinele de vot să fie introdusă rubrica „Împotriva tuturor”. În acest caz la votare ar fi interesaţi să participe şi cei dezamăgiţi de fosta şi actuala guvernare, şi cei care nu văd alternative politice, dar ar vrea să-şi exprime votul de protest. Cu cît mai mare va fi procentul de participare la alegeri, cu atît  mai mic va fi procentul înregistrat de comunişti. Or, dezamăgiţii, derutaţii, revoltaţii nu sînt parte a electoratului comunist, ci a celui democrat. Chiar dacă aceşti alegători dezamăgiţi vor vota împotriva tuturor, oricum baza de calcul va fi alta, în sensul că se vor diminua procentele acumulate de toate partide, iar la redistribuirea mandatelor partidele democratice vor fi avantajate, deoarece mandatele rămase se împart la toţi egal, dar nu în dependenţă de procentul acumulat de formaţiuni în alegeri. Este un lucru foarte important, mai ales că sondajele arată că două-trei mandate pot decide soarta guvernării” – în linii mari, cam aceasta mi-a spus interlocutorul meu (cel puţin eu m-am străduit să redau cît de cît exact spusele sale).

Nu am intrat în polemică cu acel om, din simplul motiv că nu prea eram documentat la această temă. Calculele, inclusiv matematice şi politice, nu se fac în drum, în cadrul unei discuţii întîmplătoare. Desigur, ulterior am făcut şi eu unele calcule, dar nu vă voi spune rezultatul, pentru a nu vă influenţa opinia. Iar acest material l-am publicat pentru că i-am promis acelui om că voi face tot posibilul ca gîndurile sale să devină cunoscute vizitatorilor portalului nostru, printre care ştim că sînt şi mulţi politicieni, inclusiv de la guvernare.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților