Ministrul Educaţiei, Corin Fusu i-a răspuns președintelui Curții de Conturi, Serafim Urechean, în urma acuzaţiilor privind implementarea Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM). În acest sens, Fusu a venit cu mai multe precizări, transmite CURENTUL.
Vă prezentăm mai jos mesajul integral al Ministerului Educaţiei:
„Actualul ministru al educației Corina Fusu a fost învestit în funcție la sfârșitul lunii iulie 2015, iar PRIM a demarat în aprilie 2013.
PRIM este un Credit de Investiţii Specific, finanțat de Banca Mondială, care vine ca suport bugetar pentru Guvernul Republicii Moldova. Proiectul urmează să fie implementat pe parcursul a cinci ani, în perioada aprilie 2013 – august 2018, fiind orientat pe o abordare bazată pe performanţe. Debursările PRIM se efectuează doar după îndeplinirea Indicatorilor de Debursare (DLI) – în total 16.
Deoarece sursele financiare nu sunt alocate în avans de către Banca Mondială, pentru a demara lucrările de renovare a școlilor de circumscripție a fost necesar ca Ministerul Educației să îndeplinească o serie de alți indicatori ai PRIM. Debursările pentru indicatorii realizați ar fi trebuit să constituie sursele ce vor fi direcționale pentru reabilitarea școlilor. Totuși, deși indicatorii sunt îndepliniți de Ministerul Educației, decide Ministerul Finanțelor unde să direcționeze fondurile debursate de Banca Mondială.
Pentru primele două componente ale PRIM – I. Îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi II.Optimizarea sectorului educaţional, a fost stabilită o serie de indicatori aferenţi debursărilor, iar debursările la bugetul de stat, ca suport bugetar, sunt efectuate în baza acestor indicatori aferenți. A treia componentă, Consolidarea capacităților Ministerului Educației în monitorizarea reformei, este sprijinită prin asistenţa tehnică, în conformitate cu metodele tradiţionale de debursări ale Băncii Mondiale.
De la lansarea PRIM și până la momentul actual au fost realizați 9 din cei 16 DLI,după cum urmează:
În anul 2013:
În anul 2014:
În anul 2015:
În anul 2016:
Indicatori în proces de realizare:
DLI 5 ”Programul actualizat de formare a cadrelor manageriale şi didactice şcolare este aprobat în mod oficial şi este inițiată implementarea acestuia”;
DLI 6 ” 30 la sută din cadrele manageriale şi 10 la sută din cadrele didactice şcolare formate în conformitate cu programul revizuit de formare a cadrelor manageriale şi didactice”;
DLI 7 ”Sistemul nou de salarizare a cadrelor manageriale şi didactice şcolare este aprobat”.
Ministerul Educației a selectat, prin concurs, experții care vor oferi consultanță în vederea elaborării noii formule de salarizare și a programului de instruire a cadrelor didactice și manageriale.
Referitor la DLI 2, DLI 3 și DLI 4 (”30 la sută, respectiv 50 la sută și 70 la sută din şcolile beneficiare îndeplinesc standardele şcolare de asigurare a calităţii aprobate”), precizăm că, după aprobarea standardelor, Ministerul Educației a angajat o companie de consultanță (în luna noiembrie 2015), care a desfășurat autoevaluarea corespunderii școlilor de circumscripție cu standardele operaționale minime. Raportul a arătat că numai 15 din cele 135 de școli de circumscripție corespund cerințelor standardelor, aceste instituții de învățământ necesitând investiții mult mai mari decât s-a preconizat în 2013.
În luna martie 2016, la mijlocul termenului de implementare a PRIM, Banca Mondială a efectuat o vizită de lucru în Moldova, cu scopul de a evalua proiectul, așa precum a fost stabilit inițial. Misiunea Băncii Mondiale a dat o apreciere pozitivă procesului de realizare a indicatorilor, în special rezultatelor înregistrate în ultimele 6 luni. După evaluarea efectuată de către experții Băncii Mondiale, Ministerul Educației a propus renegocierea Acordului de finanțare, iar pentru a urgenta procesul de renovare a școlilor de circumscripție, s-a decis ca reabilitarea instituțiilor de învățământ beneficiare să fie realizată de Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Urmează procedurile de aprobare de către board-ul Băncii Mondiale, după care – ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Acordului revizuit.
Referitor la valorificarea resurselor financiare pentru renovarea școlilor de circumscripție, conform Legii privind achizițiile publice lansarea achizițiilor se permite doar după ce a fost aprobat bugetul de stat pentru anul respectiv, iar perioada de desfășurare a tenderului durează 52 de zile (de la ziua publicării licitației până în ziua licitației).Procedura de achiziții nu poate fi inițiată fără a avea bani planificați în buget.
În anul 2015 bugetul de stat a fost aprobat la sfârșitul lunii aprilie, fapt ce a tergiversat desfășurarea achizițiilor serviciilor de proiectare pentru școlile ce urmau să fie renovate.
Bugetul pentru anul 2016 a fost aprobat abia la începutul lunii iulie și încă nu este publicat în Monitorul Oficial. Deoarece a fost stopată procedura de achiziții publice, Ministerul Educației a fost în imposibilitatea de a achiziționa lucrările de reparație la școli. Precizăm că prevederile Acordului de finanțare nu au fost încălcate. Lucrările de renovare nu sunt condiționate de anumite termene fixe.”
Adrian Platon