[ X ]
Constituţia Republicii Moldova – la 22 de ani. Vezi urările conducerii statului!
29 Iulie

Constituţia Republicii Moldova împlineşte astăzi 22 de ani de la adoptare. Cu această ocazie, la Palatul Republicii a avut loc o ceremonie dedicată acestei zile, transmite CURENTUL.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a spus că, Constituţia este un simbol şi principalul garant al statalităţii, suveranităţii şi independenţei.

„O virgula schimbată în Constituţie poate aduce mari necazuri unei naţiuni. Vreau să apară un element de noutate în Constituţie, cel legat de integrare europeană. Cu prilejul acestei sărbători, adresez tuturor celor prezenţi însoţite de urări de prosperitate. La toate crizele să găsim mereu soluţii constituţionale care să corespundă aspiraţiilor de viitor a cetăţenilor noştri”, a declarat şeful statului.

Speaker-ul Andrian Candu a menţionat că, în cele două decenii legea supremă a trecut prin mai multe reforme constituţionale.

„Anume Curtea Constituţională a fost cea care a rupt lanţul vicios restabilind dreptul cetăţenilor de a-şi alege prin vot direct preşedintele. Aniversăm anul acesta 25 de ani de independenţă, un eveniment festiv, dar şi de evaluare. Îmi doresc ca în fiecare an să sărbătorim progresul, echilibrul şi modernizarea RM. La cei 25 de ani trebuie să demonstrăm că putem să ne schimbăm şi să trăim demn”, a adăugat Candu.

La rîndul său, prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că, procesul de democratizare a RM a început cu mult înainte de a fi adoptată Constituţia.

„Odată cu adoptarea s-a deschis o etapă decisivă în dezvoltarea Republicii Moldova. Constituţia este certificatul de naştere a democraţiei în Republica Moldova. Cum constituţia este una, aşa şi noi trebuie să fim uniţi să ajungem acolo unde merităm. Dacă Constituţia este certificatul de naştere, pasul următor este obţinerea paşaportului european”, a conchis Pavel Filip.

Reamintim că, Constituţia este legea supremă și principală a Republicii Moldova și a societății statului. Constituția determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle omului. Legea supremă a fost adoptată pe 29 iulie 1994.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților