[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conflictul de la AITA ar putea afecta direct exporturile din Moldova
8 Iulie

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) condamnă modul de clarificare a neînțelegerilor din cadrul Asociației Internaționale a Transporturilor Auto (AITA) și a implicațiilor acestora asupra sistemei de garanţie financiară a operaţiunilor de export sub acoperirea Carnetului TIR. Aceste neînțelegeri care au dus la blocarea procedurii de eliberare a Carnetelor TIR pentru Republica Moldova, transmite CURENTUl cu referire la un comunicat al MTID.

Potrivit Ministerului, acest conflict intern de la nivelul AITA este de natură să afecteze în mod direct exporturile de mărfuri din Republica Moldova. În acest context, MTID le cere membrilor co-fondatori ai AITA să depășească cît mai rapid problemele și animozitățile existente, pentru a debloca cît mai urgent procesul de eliberare a Carnetelor TIR pentru Republica Moldova.

De asemenea, MTID face un apel către membrii AITA să conștientizeze impactul deciziilor proprii, a modului de realizare a acestora și să facă un pas spre identificarea unei soluții amiabile pentru a păstra sistemul existent de eliberare a Carnetelor TIR.

Totodată, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor își manifestă disponibilitatea discuțiilor cu Uniunea Internaţională de Transport Auto (IRU), în vederea depăşirii situaţiei create și pentru asigurarea funcţionalităţii în continuare a sistemului de eliberare a Carnetelor TIR în Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților