Comisia de la Veneţia nu a examinat în detaliu decizia Curţii Constituţionale. Declaraţia a fost făcută de noul secretar al Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, în cadrul unui interviu pentru postrul de radio Europa Liberă.
„Suntem la curent, dar nu am analizat-o. Este o decizie cu implicații profunde și de anvergură. Să anulezi, după 16 ani, un amendament constituțional, spunând că a violat procedura constituțională, ridică probleme importante, cum ar fi, de exemplu, legitimitatea instituțiilor statului în toată această perioadă. De aceea trebuie avută mare grijă când se ia o astfel de decizie”, a declarat el.
Totodată, Thomas Markert a afirmat că, ar fi fost dezastruos pentru Curte să spună că toți președintii moldoveni din 2000 si până acum nu au avut legitimitate.
„Curtea nu poate merge atât de departe. Oricum, și această chestiune arată încă o dată ce implicații majore poate avea o astfel de decizie care se ia după o perioadă atât de lungă de timp”, a declarat secretarul Comisiei de la Veneţia.
Thomas Markert a precizat că, Comisia de la Veneţia nu a fost solicitată să examineze hotărîrea CC din 4 martie 2016. „Câtă vreme Curtea Constituțională a luat această decizie, nu este rolul nostru să spunem dacă decizia trebuie aplicată sau nu”, a conchis secretarul Comisiei de la Veneţia.
Adrian Platon