[ X ]
[ X ]
[ X ]
Codul contravenţional al Republicii Moldova va fi modificat
16 Iulie

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova. Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu autorităţile interesate, societatea civilă şi mediul academic, transmite CURENTUL.

Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, noul proiect de lege va permite implementarea adecvată şi calitativă a prevederilor legii contravenţionale, ceea ce, în consecinţă, va contribui la realizarea scopurilor urmărite prin aplicarea răspunderii contravenţionale: sancţionarea pentru fapte contravenţionale şi prevenirea săvârşirii de noi contravenţii.

Totodată, proiectul conţine modificări conceptuale ale unor instituţii. De exemplu, se propune majorarea termenului general de prescripţie a răspunderii contravenţionale de la 6 luni la 12 luni.

„Proiectul de lege mai propune completarea Părţii speciale a Codului cu noi contravenţii şi revizuirea faptelor şi sancţiunilor statuate actualmente de Cod. În acest sens, urmează a fi modificate  contravenţiile din toate domeniile reglementate de Cod”, a mai spus Oleg Efrim.

De asemenea, se propun amendamente la partea ce se referă la procedura contravenţională prin care se propune: revizuirea competenţelor agenţilor constatatori; clarificarea procedurii de examinare a cauzelor contravenţionale de către agenţii constatatori; revizuirea normelor care reglementează măsurile procesuale de constrângere precum şi reglementarea instituţiei măsurilor de siguranţă .

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților