[ X ]
[ X ]
[ X ]
CNSM solicită repetat reexaminarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică
17 August

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită repetat Parlamentului și Guvernului reexaminarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică și efectuarea de către Curtea de conturi a unui audit al activității furnizorilor pentru ultimii ani. Totodată, sindicaliștii insistă asupra urgentării măsurilor de atenuare a consecințelor majorărilor de prețuri și tarife care au loc în țară, prin acordarea compensațiilor la plata energiei electrice și gazelor naturale și indexarea de urgență cu 7-8% a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor, transmite CURENTUL.

Într-o scrisoare adresată președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintelui Parlamentului, Andrian Candu și premierului Valeriu Streleț, CNSM se arată nedumerită de lipsa din partea autorităților statului a oricăror acțiuni și măsuri de atenuare a consecințelor majorării tarifelor la energia electrică și gaze naturale pentru consumatorii finali.

Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, sindicatele au atenționat anterior autoritățile și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind efectele nefaste care se vor produce ca urmare a deprecierii leului moldovenesc şi majorării tarifelor pentru consumatorii finali. ”De asemenea, acest subiect a fost abordat și la întrevederea Valeriu Streleț, pe atunci candidat la funcția de prim-ministru, însă, cu regret, măsurile concrete de susținere din partea statului întârzie, iar răspunsul formal al Ministerului Finanțelor pe marginea problemelor abordate nu include careva angajamente clare pe viitor față de protecția populației”, a spus el.

Liderul sindical a mai precizat că în cadrul întrevederii din 29 iulie curent cu conducerea ANRE, instituția a dat asigurări că va revedea tarifele stabilite în cazul micșorării prețului de achiziție pentru resursele energetice. Deși s-a anunțat că în trimestrul trei Republica Moldova va achita 210,21 dolari pentru o mie metri cubi de gaze naturale importate din Federaţia Rusă sau cu 42 de dolari mai puţin decât a fost inclus în tariful actual, acest lucru așa și nu a fost realizat.

”Dat fiind faptul că orice majorarea, chiar și una neesențială, a tarifelor pentru energia electrică și gaze naturale generează scumpiri în lanț absolut la toate mărfurile și serviciile, iar creșterea prețurilor la un șir de produse și servicii din ultima perioadă deja a confirmat acest lucru, puterea de cumpărare a populației va continua să se diminueze, agravând situația social-economică și așa dificilă”, a atenționat Oleg Budza.

Amintim că noul tarif pentru gazele naturale livrate consumatorilor finali a intrat în vigoare la sfârșitul lunii trecute, acesta constituind 6 538 lei pentru o mie metri cubi, cu 15,4% mai mare decât tariful în vigoare.

Potrivit ANRE, cauza principală a majorării tarifului final mediu pentru gazele naturale este deprecierea monedei naţionale faţă de dolar, majorarea semnificativă a tarifului pentru serviciul de transport în urma excluderii prin lege a transportului internaţional de gaze naturale în regim de tranzit din activitatea reglementată a SA „Moldovagaz” şi a altor costuri necesar de a fi incluse în tarif.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților