Prim-ministrul Chiril Gaburici a discutat, astăzi, la Guvern, cu participanții la luptele de pe Nistru, din anul 1992. Șeful Cabinetului de miniștri i-a ascultat pe cei prezenți și i-a îndemnat să vină cu inițiative.„Vreau să participați cât mai activ la rezolvarea problemelor cu care vă confruntați”, a subliniat Chiril Gaburici, transmite CURENTUL.
Premierul a mărturisit că înțelege foarte bine prin ce au trecut combatanții și familiile lor: „Tatăl meu, de asemenea, a participat la război. Eu aveam 15 ani și îmi aduc aminte cum urmăream tot ce se întâmpla și stăteam cu frică”.
Participanții au spus că ar vrea să le fie rezolvate unele probleme. „Avem mai multe propuneri, cum ar fi revizuirea legitimațiilor veteranilor de război. Trebuie de făcut o evidență unică, deoarece cifrele arată că sunt 29 de mii, dar în realitate sunt maximum 15 mii. Pentru invalizii de gradul I să fie stabilită o indemnizație unică, ei sunt 57 la număr. De asemenea, veteranii de război trebuie să fie invitați la lecțiile de istorie din școli”, a menționat Președintele Uniunii Veteranilor, Eduard Maican.
După ce i-a ascultat pe vorbitori, Prim-ministrul le-a cerut ca în cel mai scurt timp să elaboreze un document cu cele mai stringente probleme cu care se confruntă ei, astfel încât Guvernul să le găsească rezolvare. „Este timpul să trecem la elaborarea soluţiilor în comun. De aceea salut propunerea voastră de a crea un Consiliu al Veteranilor pe lângă Prim-ministru”, a declarat șeful Executivului.
În final, Chiril Gaburici a înmânat diplome unui grup de veterani, pentru participarea activă la educația militar-patriotică.
La 2 martie s-au împlinit 23 de ani de la conflictul armat pentru apărarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În luptele cu separatiştii au căzut cu moarte de erou 287 de combatanţi, peste 455 au fost răniţi, dintre care 289 au grad de invaliditate.
Adrian Platon