În acest fel, CEC garantează și în continuare un proces electoral modern, eficient și accesibil.
„Provocarea cea mai mare constă în lansarea, în cadrul următoarelor alegeri parlamentare ordinare, a unui proiect-pilot privind votul la distanță prin intermediul sistemelor electronice ca metodă de vot alternativă. CEC intenționează pentru următorul ciclu electoral să dezvolte și să pună în aplicare mecanisme eficiente de incluziune a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, să dezvolte mentenanța infrastructurii secțiilor de votare, dar și să continue promovarea egalității de gen la toate etapele procesului electoral”, se spune într-un comunicat de presă al CEC.
Potrivit aceleiaşi surse, rezultatele credibile ale alegerilor depind de transparența în procesul decizional, imparțialitatea organelor electorale, exactitatea listelor electorale, prevenirea, suprimarea și sancționarea fraudelor electorale.
„Pentru a avea alegători conștienți și informați, CEC va continua să desfășoare activități de educație electorală, de informare comprehensivă a acestora privind procedurile electorale și se va asigura că toate părțile interesate sunt implicate în procesul electoral”, se mai spune în comunicat.
Capacități instituționale consolidate ca direcție strategică asumată de CEC pentru perioada 2016-2019 presupune şi implementarea unei noi structuri a Aparatului CEC, consolidarea și dezvoltarea continuă a capacităților profesionale ale funcționarilor electorali, inclusiv prin intermediul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, dar și instituirea unor reprezentanțe permanente ale CEC în teritoriu.
„Supravegherea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale – includerea acestei direcții strategice în ediția a doua a Planului strategic este dictată de noile modificări aduse Codului electoral și legislației conexe și anume de rolul ce revine Comisiei în calitatea sa de organ independent de supraveghere a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și necesitatea intensificării colaborării cu organele de ocrotire a normelor de drept pe acest segment”, susţine conducerea CEC.
Pentru implementarea Planului strategic vor fi elaborate planuri anuale de acțiuni, care vor include și referințe cu privire la resursele necesare, inclusiv cele de ordin financiar, precum și responsabilii.
Adrian Platon