[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce trebuie să cunoști pentru a călători liber în Europa
20 Martie

Odată cu semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, moldovenii vor putea călători timp de trei luni fără viză pentru cetățenii posesori ai paşaportului biometric, transmite Curentul.md.

Această călătorie presupune mai multe reguli, printre care : cetățenii RM vor putea călători fără vize în țările UE (cu excepția Marii Britanii și Irlandei), plus Elveția, Norvegia, Islanda și Lichtenstein doar în baza paşaportului biometric. Perioada de ședere este de 90 de zile. În cazul depășirii acestei perioade vor fi aplicate amenzi până 3.000 euro sau interdicții de a intra pe teritoriul Schengen de până la 5 ani.

Pașaportul biometric îl poți obține la orice oficiu teritorial al Întreprinderii de Stat „Registru” sau orice ambasadă/oficiu consular al Republicii Moldova peste hotare. Costul pașaportului variază pentru copii pînă la 7 ani – 430 lei, pentru copii între 7 – 12 ani – 600 lei şi pentru adulţi – 760 lei.

Cetăţenii RM care posedă paşaport ne-biometric şi doresc să călătorească în spaţiul Schengen, va fi nevoie să aplice în continuare pentru vize la ambasadele statelor membre ale UE/Schengen acreditate în Republica Moldova în baza Acordului RM-UE de Facilitare a Regimului de vize.

Călătoriile în UE trebuie să fie cu un scop clar al vizitei, ca: călătorie de afaceri, turism, vizită de studiu, vizită la prieteni sau rude, etc.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților