[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce ne va aduce anul politic 2016?
27 Decembrie

Anul politic 2015 a fost cel mai instabil de cînd Republica Moldova există ca stat independent. În acest an, am avut de toate: crize guvernamentale, crize politice, proteste, alegeri locale generale, reglări de conturi etc. Tot mai multă lume crede că acesta a fost anul cel mai nebun din toţi anii politici care puteau fi. În această situaţie este logic să ne întrebăm: Ce ne va aduce anul politic 2016?

Posibil ne va aduce alegeri parlamentare anticipate. Probabilitatea unui astfel de scrutin nu poate fi exclusă, luînd în calcul situaţia politică concretă şi provocările cărora va trebui să le facă faţă Republica Moldova, în special în primăvara anului viitor cînd expiră mandatul actualului Preşedinte.

Posibil vom avea un referendum de modificare a Constituţiei. Procedura legală a fost demarată deja şi, dacă va fi finisată cu succes, vom fi invitaţi la urne să ne expunem părerea dacă susţinem sau nu revenirea la formula de alegere a Preşedintelui ţării de către întreg poporul, dar şi reducerea numărului de deputaţi.

Posibil vom avea o nouă majoritate parlamentară. Despre o asemenea turnură de situaţie se vorbeşte atît prin prisma alegerilor parlamentare anticipate, cît şi prin prisma schimbărilor ce ar putea fi determinate de alegerea unui nou Preşedinte.

Posibil vom avea o schimbare a vectorului politicii externe. Acest lucru, iarăşi, ca şi în cazul scenariului descris mai sus, ar putea avea loc atît ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, cît şi ca urmare a jocurilor ce se vor face în jurul alegerii noului Preşedinte.

Posibil vom avea noi proteste de amploare determinate atît de înrăutăţirea situaţiei social-economice, cît şi de jocurile politice ce se vor face.

Posibil vom avea fuziuni, apariţii de noi partide şi dispariţii din rîndul partidelor existente deja. E foarte posibil acest lucru, iar despre unele scenarii de acest fel se vorbeşte deja în termeni destul de concreţi şi chiar, în unele cazuri, la nivel oficial.

Posibil vom asista la noi arestări în rîndurile actualilor şi foştilor politicieni, la noi dosare de corupţie sau pretins de corupţie, dar cu o pronunţată tentă politică. Şi despre aceasta se vorbeşte deja destul de frecvent în anumite cercuri politice.

Multe se pot întîmpla în anul politic 2016, iar nouă nu ne rămîne decît să aşteptăm şi să ne întrebăm: Va fi aceasta un an politic mai nebun decît 2015 sau lucrurile vor reveni la normal?

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților