[ X ]
[ X ]
[ X ]
Burlăciţele din politica moldovenească
2 Martie

Sînt femei puternice şi au făcut pînă acum cariere de succes. Toţi le cunosc în viaţa lor profesională, dar puţini cunosc despre viaţa lor privată. CURENTUL a realizat un material, în baza unui clasament convenţional publicat anterior de TRIBUNA, despre burlăciţele din politica moldovenească.   

Maia Sandu, ministrul Educaţiei

Maia Sandu a  absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice. A făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. Maia Sandu a fost promovată în funcţia respectivă de către PLDM.

Nina Ştanski, „ministrul” de externe a Transnistriei

Nina Ştanski a absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol. După venirea la cîrma regiunii transnistrene a lui Evgheni Şevciuk a fost promovată în funcţia de „ministru” de externe al Transnistriei, iar ulterior – de vicepremier. Ea reprezintă Tiraspolul în procesul de negocieri privind soluţionarea problemei transnistrene.

Inna Şupac, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Inna Şupac a absolvit facultatea Relaţii Internaţionale, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Institutul European de Ştiinţe Politice, Moldova şi are masteratul în Antropologie, Şcoala Antropologică Superioară, Moldova. Deşi este unul din cei mai tineri deputaţi din Parlamentul R. Moldova, Inna Şupac a reuşit nu o dată să iasă în evidenţă graţie iniţiativelor legislative lansate, dar şi declaraţiilor şi luărilor sale de cuvînt.

Daniela Cujbă, ex-ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles

Daniela Cujbă a fost numită în această funcţie pe timpul guvernării comuniste. A continuat să o exercite şi după schimbarea puterii, înregistrînd rezultate destul de bune într-o perioadă în care s-a atestat o apropiere fără precedent a Moldovei de UE. În anul 2011 i-a expirat mandatul şi a revenit la Chişinău. În prezent, activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Lilia Bolocan, director general al AGEPI

Lilia Bolocan face parte din categoria femeilor care le reuşeşte pe toate, şi nu pur şi simplu, ci cu mult succes. De profesie este psiholog şi, cel mai probabil, anume cunoştinţele din psihologie au ajutat-o să facă o carieră politică de succes şi să conducă numerosul colectiv al AGEPI.

Stela Mocan, directoarea Centrului de e-guvernare

Stela Mocan a absolvit Universitatea Harvard. A activat anterior în cadrul Institutului Republican Internaţional, oferind asistenţă mai multor formaţiuni politice autohtone. În 2009 a venit în echipa lui Vlad Filat, devenind consilier al Primului ministru a Republicii Moldova. În toamna anului 2010 este numită în funcţia de directoare a Centrului de e-guvernare şi începe să implementeze în Moldova conceptul guvernării electronice.

Loreta Handrabura, viceministrul Educaţiei

Loreta Handrabura este una din femeile politician din Republica Moldova cu cea mai bogată experienţă politică. S-a remarcat anterior prin activitatea prodigioasă în cadrul Partidului Social Democrat, în calitate de consilier în Consiliul municipal Chişinău, iar din 2009 este viceministră a Educaţiei şi una dintre cele mai active liberal-democrate din echipa de guvernare.

Mihaela Chifiac, şef cabinet, vicespeakerul Adrian Candu

Mihaela Chifiac a absolvit facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (România). Este licențiată în economie. A făcut studii de master la aceeaşi instituţie. Din 2005 pînă în 2007 a activat în calitate de economist la două firme din România, în perioada 2007-2011 a fost asistenta Preşedintelui „Ascom-Group”, iar din 2011 pînă în 2013 a fost secretar al Consiliului „Prime Management” SRL. În politică a venit în acest an, acceptînd funcţia pe care o ocupă în prezent. Mihaela Chifiac vorbeşte fluent engleza, franceza şi rusa, iar spaniola şi germana – la nivel începător.

Nighina Azizov, şef cabinet, vicespeakerul Liliana Palihovici

Nighina Azizov a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, este licenţiată în ştiinţe politic şi are studii de masterat în acelaşi domeniu. Face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova, iar anterior s-a remarcat în special prin activităţile desfăşurate în cadrul aripei de tineret a partidului.

Elena Studeneanschi, consilier principal de stat al Prim-ministrului

Elena Studeneanschi a activat anterior în cadrul unei companii din domeniul turistic din România. În politică a venit odată cu încadrarea în echipa Premierului Vlad Filat, unde a fost responsabilă de activităţile protocolare. Noul Premier, Iurie Leancă a reconfirmat-o în această funcţie.

Inapoi la arhiva noutaților