[ X ]
Barroso: Fără dubii, RM este o ţară europeană
12 Iunie

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso susţine că alegerea Republicii Moldova de a merge în Uniunea Europeană trebuie să fie un proiect naţional şi nu dorinţa unui politician sau a unui partid politic. Despre aceasta el a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi la Chişinău, împreună cu Prim-ministrul RM, Iurie Leancă, transmite CURENTUL.

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că mai sunt două săptămîni pînâ la semnarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. “Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb vine să susţină procesul de reformare al Republicii Moldova, să ofere acces liber pe piaţa Uniunii Europene şi să crească volumul de export al Republicii Moldova”, a menţionat oficialul european.

Totodată, Barroso a spus că RM trebuie să continue lupta cu corupţia, obţinerea independenţei justiţiei, dar şi reformarea domeniilor importante în edificarea unui stat democratic.

Preşedintele Comisiei s-a referit şi la liberalizarea regimului de vize afirmînd că acesta este un exemplu clar că societăţile noastre sunt acum împreună. “ Nu e vorba doar de o relaţie pentru politicieni şi diplomaţi, ci e o relaţie pentru a aduce cetăţenii RM mai aproape. Scopul nostru e să aducem toţi oamenii împreună”, a subliniat el.

Oficialul european a apreciat cetăţenii RM ca fiind harnici şi a precizat că se văd progrese rapide.

Jose Manuel Barroso a mai spus că  RM nu este singură şi UE îi oferă suportul necesar. Astfel, Moldova va primi asistenţă financiară în toate domeniile: economie, dezvoltare rurală, edificarea statului de drept, energetică, etc.

“Cred în viitorul european al Republicii Moldova, iar acesta este o călătorie lungă şi continuă”, a subliniat el.

La rîndul său, Premierul Iurie Leancă a mulţumit pentru suportul constant al UE şi a menţionat că modernizarea instituţiilor şi ţării va fi efectuată într-un termen cît mai scurt posibil.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților