[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avocaţii lui Vlad Filat: Am fost lipsiți de timpul în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă
24 Decembrie

Avocaţii deputatului Vlad Filat susţin că, atît învinuitul, cît şi apărătorii acestuia au fost lipsiți de timpul și înlesnirile necesare în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă prevăzut de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Constituție și Codul de Procedură Penală, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al Biroului Asociat de Avocați ”Popa și Asociații”.

„Ne exprimăm regretul și totodată îngrijorarea față de faptul că organele ce reprezintă învinuirea de stat au decis continuarea  unei justiții televizate în locul concentrării eforturilor în vederea aflării adevărului obiectiv în respectiva cauză penală”, se menţionează în document.

În context, avocaţii spus că, despre terminarea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a câtorva capete de acuzare în dosarul lui Vlad Filat au fost informaţi abia pe data de 22 decembrie.

„Astfel, învinuitul în respectiva cauză penală, cât și apărătorii acestuia au fost lipsiți de timpul și înlesnirile necesare în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă prevăzut de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Constituție și Codul de Procedură Penală. Or, după primirea materialelor, apărarea este în drept să înainteze cereri care urmează a fi soluţionate de către Procuror pînă la trimiterea cauzei în judecată. În aceste condiţii, transmiterea cu celeritate a dosarului în instanta, creează impresia urmăririi unui alt scop, decît deferirea cauzei judecăţii şi stabilirii adevărului pe cauza dată”, susţin avocaţii.

De asemenea, aceştia susţin că, procurorii nu au informat publicul asupra faptului că avocații au solicitat un termen rezonabil pentru a studia materialele dosarului (22 de volume, a cîte 250 pagini fiecare).

Mai mult, aceştia declară că, procurorul Adriana Bețișor a denaturat declarațiile deputatului Vlad Filat, violând în mod repetat prezumția de nevinovăție de care acesta beneficiază.

„Astfel, precizăm că Vlad Filat nu a recunoscut faptul că a primit bani din partea omului de afaceri Ilan Șor. În cadrul conferinței de presă, procurorul Adriana Bețișor a expus anumite presupuneri și  învinuiri drept fapte deja probate. Or, pe marginea fiecărei afirmații făcute de aceasta urmează a se expune instanța de judecată. Constatăm că procurorul nu a informat publicul asupra acestui fapt, inducând opinia publică în eroare asupra vinovăției d-lui Vlad Filat”, se mai menţionează în comunicatul avocaţilor.

Avocaţii lui Vlad Filat menţionează că îşi doresc aflarea adevărului obiectiv în cauza penală intentată împotriva lui Vlad Filat și asigurarea respectării dreptului fundamental la un proces echitabil, garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților