[ X ]
Au fost modificate atribuţiile și limitele Guvernului demisionar
4 Mai

Cabinetul de miniștri a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificări referitoare la atribuţiile și limitele Executivului demisionar, stipulate în Legea cu privire la Guvern. Proiectul de lege vine în concordanță cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 7 din 18 mai 2013 privind neconstituționalitatea anumitor prevederi expuse în  redacția acelui an a Legii nr. 64-XII cu privire la Guvern, transmite CURENTUL.

Proiectul a fost propus de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Ministrul a declarat că, proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu normele constituționale și după exemplele statelor Uniunii Europene.

“Este o abordare corectă, aceste prevederi stabilesc concret atribuțiile și limitările Guvernului demisionar”, a precizat Cebotari.

Potrivit modificărilor aprobate, până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv, Guvernul în exercițiu va avea interdicția de a promova politici noi și de a prezenta Parlamentului spre examinare proiecte de legi.

Astfel, Executivul va adopta doar acte cu caracter individual și normativ, necesare pentru administrarea statului, atunci când mandatul Guvernului încetează prin vot de neîncredere a Parlamentului sau în cazul demisiei Prim-ministrului sau alegerii unui nou Legislativ.

Guvernul, a cărui mandat a încetat, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, al demisiei Prim-ministrului sau alegerii unui nou Legislativ, va adopta doar acte cu caracter individual și normativ necesare pentru administrarea treburilor publice.

În noua redacție a legii, la capitolul atribuțiile Executivul demisionar, este specificat că acesta nu este în drept să aprobe și să prezinte Parlamentului proiecte de legi, să aprobe programe și strategii, să emită ordonanțe și să adopte documente de politici, să avizeze inițiative legislative.

Noile modificări legislative stipulează că Guvernul în exercițiu nu poate numi sau elibera din serviciu persoane cu funcții de demnitate publică ori de conducere (inclusiv de nivel superior), cu excepția imposibilității persoanei de a-și realiza atribuțiile specifice.

Executivul demisionar nu este în drept să-și asume obligații contractuale pe perioadă nedeterminată sau ce depășește un an, fie a căror valoare este mai mare decât cheltuielile necesare administrării treburilor publice curente ori pentru gestionarea unor situații de urgență.

De asemenea, proiectul de lege interzice Guvernului în exercițiu să încheie tratate internaționale care atrag obligații materiale din partea Republicii Moldova, iar până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv, Prim-ministrul interimar nu are dreptul să propună remanieri guvernamentale Președintelui Republicii Moldova.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților