Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a înaintat spre examinare și avizare către instituțiile de resort un proiect de hotărâre, care prevede majorarea cuantumului indemnizației lunare pentru persoanele neasigurate și a cuantumului minim a indemnizației lunare pentru persoanele asigurate, cu 100 lei, începând cu luna august 2016, transmite CURENTUL.
Viceministrul MMPSF, Viorica Dumbrăveanu ne-a comunicat că, propunerea de majorare a cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5 ani și a cuantumului minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani se încadrează în politicile proactive de susținere a familiilor cu copii, precum și în politica demografică a statutului.
Ea s-a referit și la proiectul de lege avizat recent de Guvern care stabilește prestațiile sociale pentru copii, în scopul asigurării unui suport financiar minim din partea statului la naşterea copilului, suport pentru îngrijirea copiilor gemeni, prestațiile sociale de suport pentru copiii adoptați, susţinerii copiilor rămaşi temporar fără ocrotire părintească și copiilor rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv în vederea continuării studiilor.
Totodată, proiectul de lege prevede că mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va fi stabilită în cuantum egal cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naşterea copilului, calculată pentru anul precedent. De asemenea, proiectul de lege prevede majorarea perioadei de acordare a indemnizației lunare pentru întreținerea copilului în cazul persoanelor neasigurate pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 2 ani.
Același proiect de lege propune un tip nou de prestație – indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.
Concomitent, proiectul de lege prevede acordarea dreptului la indemnizația lunară pentru întreținerea copilului aflat sub tutelă/curatelă, atît copiilor rămași fără ocrotire părintească, cît și copiilor rămași temporar fără ocrotire părintească, astfel grupul de beneficiari fiind racordat la prevederile Legii nr. 140 din 14 iunie 2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi.
Actualmente, indemnizația unică la naștere este de 3100 de lei la nașterea primului copil și 3400 de lei la nașterea fiecărui următor copil. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, care se acordă persoanelor asigurate, este nu mai puțin de 440 lei pentru fiecare copil și aceeași sumă este oferită persoanelor neasigurate pentru îngrijirea copilului până la vârsta de un an și jumătate.
Cristina Parfeni