Investițiile imobiliare reprezintă un domeniu care îți garantează succesul nu doar în domeniul economic, dar și în cel politic. Un exemplu în acest sens îl reprezintă afacerile pe care le au unii politicieni de la noi.
În prezentul material, CURENTUL va prezenta cazurile mai multor oameni politici care dezvoltă afaceri în acest sector.
Președintele PLDM, Vlad Filat, care inițial a fost om de afaceri, este proprietarul companiei Kapital Invest Company din Iaşi, care deţine 49,63% din capitalul social al firmei Ipteh. Societatea pe acţiuni Ipteh administrează una dintre cele mai mari clădiri din Chișinău, avînd o suprafaţă de aproximativ 10 000 de metri pătraţi, destinați pentru chirie.
Prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, pe lîngă diversele sale activități de business (petrol, financiar, bancar, mass-media) a reușit să se afirme și în domeniile hotelier și cel imobiliar. Deși nu apare în actele firmelor, presa de la Chișinău a vehiculat de mai multe ori că Vlad Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Ziarul de Gardă a scris că Hotelul „Nobil” este deţinut de acesta prin intermediul firmelor OTIV Prime Hospitality şi Finpar Invest (OTIV — iniţialele membrilor familiei Plahotniuc: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir). Totodată, într-un interviu pentru ziarul Timpul, în 2010, politicianul declara că „hotelul „Nobil” este una dintre investiţiile cu care se mîndrește”.
Hotelul „Prezident” este atribuit liderul socialiștilor, Igor Dodon. Ziarul de Gardă a dezvăluit că hotelul este înregistrat pe o firmă a cărui fondator este originar din Sadova, localitatea de baştină a politicianului. „Să infirme cumva zvonurile precum că, chipurile, „Prezident Hotel”, de pe drumul spre aeroport, este doar înregistrat pe numele fratelui său, dar, de fapt, aparţine lui Igor Nicolaevici”, spunea anterior deputata Veronica Abramciuc. Igor Dodon a negat însă că ar avea vre-o legătură cu acest hotel, cu excepţia faptului că a făcut odată ziua de naştere a copiilor lui acolo. Oficial hotelul de lux este gestionat de firma Almani Lux SRL, înregistrată în decembrie 2007, a cărui administrator şi fondator unic este Tatiana Pîrţac, originară din Sadova, Călăraşi.
Despre fostul lider PPCD, Iurie Roșca, presa a scris că ar deține controlul asupra a cel puţin şapte imobile din Chişinău, spaţiul cărora cuprinde peste două mii de metri pătraţi. Majoritatea acestora i-au aparţinut personal, dar, după ce Parlamentul a pornit o anchetă privind proprietăţile sale, Roşca le-a „vîndut” în aceeaşi zi Fundaţiei pentru Democraţie Creştină, al cărei fondator este. Potrivit http://coruptia.wordpress.com/, clădirea de pe str. Vlaicu Pîrcălab, 43, pe care Roşca o dădea în arendă companiilor „Union Fenosa” şi apoi „Valiexchimp”, a fost vîndută şoferului de la „Investprivatbank”. Unul din fostele imobile care i-a aparţinut şefului PPCD este chiar sediul partidului de pe str. Iorga, 5. Aceasta acum este oferit în chirie. Peste drum de sediul PPCD se află imobilul cu nr. Iorga, 8. Acesta a fost privatizat în 2000 și aparține, de asemenea, fundaţiei cu același nume. Clădirile de pe str. Corobceanu, 15 şi 17, au fost donate, în decembrie 1997, de către regretatul savant Sergiu Rădăuţan redacţiei ziarului „Flux”. Acum această clădire găzduiește sediul Universității Populare a lui Roșca. O altă clădire controlată de PPCD este cea de pe str. Lazo, 11, proprietarul căreia este Cartelul Ţărănesc „Sfântul Gheorghe”. Altădată şi acest spaţiu a fost dat în arendă Companiei „Union Fenosa” și Serviciului Stare Civilă. Și această clădire ”își caută” chiriașii.
Și președintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov este proprietarul sediului partidului din str. Tighina, 32. Democratul însă declara presei că nu percepe nici un venit de pe urma acestuia și că îl oferă gratis în chirie. Despre Diacov s-a menționat în presă că două firme, conduse de persoane apropiate lui, au privatizat mai multe spaţii de pe str. Eminescu 52, acolo unde este amplasat monumentul de arhitectură de însemnătate naţională „conacul urban al lui A. D. Inglezi”.
Adrian Pancu