[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acesta e partidul care va cîştiga următoarele alegeri!
10 Martie

Indiferent de numărul de partide care se antrenează în campania electorală, indiferent de lideri, strategii, slogane, programe şi bani investiţi în alegeri, toate scrutinele sînt cîştigate de o singură formaţiune – partidul funcţionarilor corupţi. Anume reprezentanţii acestui partid neoficial sînt marii cîştigători ai fiecărei campanii electorale şi cei care conduc ţara cu adevărat şi în timpul scrutinelor, şi în perioada dintre ele.

Toate guvernările Republicii Moldova de la declararea independenţei şi pînă în prezent au fost doar o faţadă, un paravan în spatele căruia au guvernat funcţionarii de diferite nivele. Respectivii funcţionari sînt cei care decid cine trăieşte bine în această ţară şi cine se confruntă cu probleme, cine beneficiază de înlesniri, scutiri, facilităţi şi cine poartă şi povara celor din prima categorie, cine are un loc de muncă şi cine e trimis peste hotare să-şi cîştige o bucată de pîine, pe cine îl protejează organele de control şi pe cine îl hărţuiesc, cine obţine documentele necesare pentru diferite activităţi şi cine e condamnat să umble cu anii din instanţă în instanţă fără a obţine nimic etc.

Recent, pe la mine pe la birou a trecut un cunoscut, îmbrăcat la patru ace, parfumat, cu coafura făcută, cu pantofi de lac. M-a mirat înfăţişarea lui, deoarece ştiu că îi place să umble la blugi şi i-am spus în glumă: „Te-ai îmbrăcat de parcă te duci la întîlnire cu Preşedintele Republicii Moldova”. La care el mi-a răspuns cît se poate de serios: „Nu, nu merg la Preşedinte. Merg la cineva mult mai important. La un şef de la Guvern, care trebuie să-mi dea nişte hîrtii de care depinde dacă voi avea un an bun pentru afaceri sau nu. Preşedintele aşa documente nu poate să-mi dea”. Şi atunci mi-am dat seama că micii funcţionăraşi, pe care noi, cei din presă, nici nu-i observăm măcar, sînt adevăraţi dumnezei pentru oamenii de afaceri, dar şi pentru oricine în această ţară cine are nevoie chiar şi de un banal document pentru a-şi construi, spre exemplu, o anexă la locuinţa sa. Ei sînt totul, ei conduc, ei decid, iar puterea oficială e doar de formă.

Cum credeţi, de ce nici o guvernare pînă acum nu a reuşit să-şi îndeplinească promisiunile şi să le asigure moldovenilor o viaţă mai bună? Cît de bine  intenţionaţi ar fi fost politicienii ce ne-au condus sau ne conduc, cîte iniţiative bune ar fi avut ei, toate se loveau de interesele funcţionărimii, care nu are nevoie de transparenţă, de debirocratizare, de simplificare a legislaţiei etc. Funcţionărimea trăieşte din problemele cu care se confruntă restul ţării şi, evident, că va face tot posibilul pentru a sabota orice acţiune a oricărei puteri, care reprezintă pericol pentru ea. Desigur, nu o va face deschis, ci cu zîmbet pe buze şi cu o resemnare accentuată pe chip, oftînd din greu şi spunînd: Depunem eforturi, dar ce să-i faci, dacă nu ne reuşeşte?

Cei mai bogaţi oameni în Republica Moldova sînt funcţionarii, judecătorii, procurorii etc., adică toţi acei care oficial trăiesc la limita sărăciei. Un om de afaceri poate să-şi cumpere un oficiu sau o casă cît de cît luxoasă doar după ce le cumpără case şi oficii celor de care depinde, adică funcţionarilor birocraţi şi corupţi. Desigur că nu le cumpără direct, ci indirect, prin banii pe care-i plăteşte neoficial acestor adevăraţi conducători ai Republicii Moldova.

Acum, toţi se pregătesc de alegeri. Partidele inventează slogane şi scriu programe, ONG-urile scriu proiecte ca să-i monitorizeze pe politicieni, presa e cu ochii în patru, cetăţenii – în aşteptare. Şi doar cei din partidul funcţionarilor corupţi stau liniştiţi şi-şi văd de treabă pentru că ei sînt siguri că vor cîştiga şi aceste alegeri, dar şi multe alte scrutine, chiar dacă oficial se va anunţa că învingător a ieşit partidul X sau Y. Şi situaţia nu se va schimba pînă cînd la putere (oficial) nu va veni un partid care nu va promite reforme, o viaţă mai bună, locuri de muncă etc., ci pur şi simplu se va apuca să distrugă partidul funcţionarilor corupţi. De aici trebuie pornită schimbarea, căci numai astfel viaţa în Moldova se poate real îmbunătăţi.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților