[ X ]
[ X ]
Votat în prima lectură! Semnătura olografă va fi omologată cu cea electronică
20 Februarie
foto: brd.ro

Semnătura olografă va fi omlogată cu cea electronică. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, în prima lectură de Parlament, transmite CURENTUL.

Potrivit viceministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Vitalie Tarlev, acest proiect de lege urmăreşte simplificarea utilizării semnăturii electronice, diversificarea prețurilor și divizarea competențelor instituțiilor de stat în acest domeniu.

Se prevede instituirea a  3 tipuri de semnături electronice: simplă, avansată necalificată şi avansată calificată. Proiectul stabilește principiile de utilizare a acestora, efectele juridice ale utilizării semnăturii electronice, precum şi cerinţele care se vor impune faţă de prestatorii de servicii de certificare a semnăturilor electronice.

De asemenea, documentul urmăreşte crearea condiţiilor juridice pentru utilizarea eficientă, sigură şi fără costuri nejustificate a formelor alternative de autentificare a semnăturii olografe.

Tarlev a mai menţionat că proiectul de lege nu schimbă cadrul juridic deja existent privind cerinţele de valabilitate ale actelor juridice civile, ci asigură cadrul juridic pentru utilizarea autentificării alternative semnăturii olografe, care ţine de cerinţa de formă pentru valabilitatea actelor juridice civile.

CURENTUL precizează că pentru a intra în vigoare, proiectul de lege respectiv urmează să fie votat în lectura a doua.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților