[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Virusul nou care infectează sistemele informatice!
24 August

În perioada lunilor iulie-august, anul curent, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații a stabilit că în Republica Moldova s-a intensificat infectarea sistemelor informatice cu virusul de tip Ransomware Non-criptare, informează CURENTUL.

Virusul este reprezentat sub forma blocării ecranului atît a calculatorului, cît și a telefonului mobil în schimbul primirii unei sume de bani, sub pretextul achitării amenzii judiciare la organele de drept. Imediat după ce infectează sistemul, virusul blochează PC-ul şi afișează un mesaj din numele Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz, victima este informată că are fişiere ilegale care au fost detectate după scanarea calculatorului. În plus, utilizatorului i se cere să plătească o „amendă” prin intermediul unui sistem de achitări on-line.

Conform informațiilor acumulate, virusul apare pe 25% din site-uri cu conținut video sau audio (pagini web cu conținut pornografic); 21,63 % se refera la programe tip “installer” (programe destinate instalării de drivere, plugin-uri etc) sau update-uri de software; 16,53% au pretins ca sunt programe “crack“ și generatoare de chei și 16% au fost URL-uri pentru rețele sociale.

Astfel, în vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul malițios menționat mai sus, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații recomandă următoarele măsuri de protecție:
1. utilizarea produselor de program licențiate;
2. instalarea soluțiilor de securitatea actualizate;
3. utilizarea browser-lor cu protecția pro-activă;
4. abținerea explorării site-urilor cu conținut ilegal,
5. prudență maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea atașamentelor suspecte sau orice alt conținut de proveniență dubioasă

Menționăm, că nicio subdiviziune din cadrul Inspectorului General al Poliției nu utilizează astfel de metode pentru aplicarea amenzilor contravenționale/penale, reieșind din care considerente achitarea astfel de recompense este absolut ilegală și nemotivată.

Persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor ilegale sînt rugate să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, (str. Bucuriei 14, mun. Chișinău).

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților