[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP-10 ziare de partid care au marcat politica moldovenească
10 August

La timpul lor, au fost mijloace de informare în masă influente, care, într-o măsură oarecare, au marcat politica moldovenească. TRIBUNA a realizat un clasament convențional al ziarelor de partid care cîndva erau destul de influente, iar ulterior și-au încetat activitatea.

1) Țara

A fost ziarul Frontului Popular Creștin Democrat, iar ulterior al Partidului Popular Creștin Democrat. A fost una dintre cele mai influente publicații din Republica Moldova în primul deceniu de independență. Ulterior, și-a încetat activitatea, conducerea formațiunii luînd decizia să mizeze pe alte mijloace de informare în masă care aparțineau liderului PPCD de la acel moment, Iurie Roșca.

2) Pămînt și oameni

A fost ziarul Partidului Democrat Agrar din Moldova, care a condus țara în perioada 1994-1998. Și-a sistat apariția după plecarea formațiunii nu doar de la guvernare, ci și din Parlament, lucru care s-a întîmplat în 1998.

3) Dialog

A fost ziarul Mișcării pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, iar ulterior a Partidului Democrat din Moldova (după ce Mișcarea și-a schimbat denumirea. A jucat un rol important în perioada 1998-2001 cînd PD a fost la guvernare. După alegerile din 2001, PD a rămas în afara Parlamentului și ziarul și-a încetat activitatea.

4) Luceafărul

A fost ziarul Partidului Renașterii și Concilierii din Moldova, creat și condus de ex-Președintele țării, Mircea Snegur. A jucat un rol important în special în perioada în care formațiunea s-a aflat la putere – 1998-2001. A continuat să apară un timp și pe lîngă Partidul Liberal, creat prin fuziunea PRCM, USL ”Forța Moldovei” și Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat în 2002, dar ulterior și-a sistat activitatea.

5) Alianța

A fost ziarul de partid al Alianței Social Democrate din Moldova, conduse de ex-Premierul Dumitru Braghiș. A jucat un rol important în perioada de după alegerile parlamentare din 2001 și pînă la fuziunea ASDM cu PL și Alianța Independenților, în urma căreia a apărut Alianța ”Moldova Noastră”.

6) Mesagerul

A fost ziarul Partidului Forțelor Democratice, condus de Valeriu Matei. S-a remarcat în special în alegerile din 1998, în urma cărora PFD s-a ales cu 11 mandate de deputat. Ulterior, și-a sistat activitatea.

7) Alianța „Moldova Noastră”

A fost ziarul de partid al formațiunii cu aceeași denumire. A jucat un rol important în special în perioada de după 2005, cînd AMN era principala forță de opoziție. Și-a sistat activitatea după ultimele alegeri parlamentare. Aceasta datorită faptului că AMN și-a încetat activitatea ca și formațiune politică de sine stătătoare.

8) Republica

A fost ziarul Partidului Social Democrat. A jucat un rol important la începutul anilor 90 ai secolului trecut, dar a activat o perioadă relativ scurtă, după care și-a încetat activitatea.

9) Juventus

A fost ziarul creat de aripa de tineret a PDAM – Alianța Tineretului Democrat din Moldova. A activat în perioada 1996-1997, fiind considerat unul dintre cele mai bune ziare pentru tineret, după care și-a încetat activitatea.

10) Plai Natal

A fost publicația Mișcării „Plai Natal”, iar ulterior a partidului cu aceeași denumire. A activat o perioadă relativ scurtă – 2000-2001. Și-a încetat activitatea odată cu Partidul „Plai Natal”, după alegerile parlamentare din 2001.

Inapoi la arhiva noutaților